Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΕΦΕΕ Άρτας-Φιλιππιάδας: Επιστολή για αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με τις δηλώσεις αναδρομικών συνταξιούχων

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΡΤΑΣ-ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Ε.Φ.Ε.Ε.Α.Φ.


ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 14 – ΑΡΤΑ  47100
ΤΗΛ: 2681023534-72133-73416
Email : [email protected]


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Άρτα 19 Οκτωβρίου 2021
Αρ.Πρωτ.Εξερχ.01

Προς
Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.
κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Έχει προκύψει μείζον πρόβλημα φέτος κατά την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος για τα αναδρομικά συνταξιούχων που έχει ως εξής: Μπαίνοντας στην εφαρμογή Ε1, δήλωση αναδρομικών, εμφανίζεται συνήθως με την ολοκλήρωση το μήνυμα «εκπρόθεσμη δήλωση», που αυτό συνεπάγεται πρόστιμο.

Αυτό προκύπτει κατόπιν υποβολής από τους φορείς αρχείου βεβαίωσης αποδοχών μετά την υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης δήλωσης, πράγμα πολύ σύνηθες τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία ενημέρωση των φορολογουμένων για να προβούν στις δέουσες ενέργειες εμπρόθεσμα. Έτσι φαίνεται να προηγείται η υποβολή της δήλωσης που αφορά αυτή τη βεβαίωση, την οποία πρέπει να υποβάλλουμε, να βγει το εκπρόθεσμο και να συνεχίσουμε την επόμενη μέρα με την κανονική υποβολή των αναδρομικών.

Μια άλλη εκδοχή είναι να μην έχει υποβληθεί κάποια προηγούμενη τροποποιητική και έτσι δίνοντας τη δήλωση αναδρομικών να εμφανίζεται πάλι η «εκπρόθεσμη υποβολή», εμείς να πιστεύουμε πως ολοκληρώσαμε τη διαδικασία σωστά αλλά στην ουσία να έχουμε ολοκληρώσει την προηγούμενη δήλωση αναδρομικών που ήταν ήδη εκπρόθεσμη και να μείνει η κανονική εκκρεμής και φυσικά εκπρόθεσμη.

Ως εξωτερικοί χρήστες έχουμε περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση σε στοιχεία που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε σε τι αναφέρεται η κάθε υποβολή αναδρομικών και έτσι είμαστε εκτεθειμένοι  σε πρόστιμα που είναι απαγορευτικά για όλους μας. Η κάθε εφαρμογή που τίθεται σε λειτουργία, πολλές φορές με πάρα πολύ περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, δεν είναι τελειοποιημένη ώστε να καλύπτει τον κάθε χρήστη και να τον προστατεύει από λάθη, που σίγουρα δεν γίνονται κακόβουλα αλλά από λανθασμένη χρήση, λόγω άγνοιας της βουλής των υπευθύνων.

Ζητάμε λοιπόν για λόγους χρηστής διοίκησης να μην επιβληθούν πρόστιμα στις φετινές δηλώσεις αναδρομικών γιατί ο σκοπός των προστίμων είναι η συμμόρφωση των πολιτών και όχι η εξόντωση ενός κλάδου που ήδη υποφέρει σε καθημερινή βάση με πολλών ειδών πρόστιμα και προσαυξήσεις. Είναι ένα πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται από τις τοπικές Δ.Ο.Υ. και θα πρέπει να δοθεί μια συνολική λύση από την κεντρική διοίκηση.

Συνεπακόλουθα θα αποδεσμευτεί χρόνος από το προσωπικό των Δ.Ο.Υ για να ασχοληθούν με σοβαρότερα θέματα.

Ελπίζουμε στη θετική αντιμετώπιση του δίκαιου αιτήματός μας.

Με εκτίμηση,   

Το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε. Άρτας-Φιλιππιάδας

Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Θεοδόσης

Η Αντιπρόεδρος
Μαρία Κονταξή

Ο Γραμματέας
Εύδοξος Καραπέτσης

Ο Ταμίας
Χρήστος Κωστούλας

Το Μέλος
Χρήστος Χουλιάρας