Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η αύξηση επιτοκίων κατά 0,5% (αντί για 0,25%) επηρέασε τις χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και Αμερική


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της έπειτα από 11 χρόνια ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιλέγοντας την πιο επιθετική οδό των 50 μονάδων βάσης (0,5%), με βασικό στόχο να αντιμετωπιστεί ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη που πλήττει άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με απώτερο στόχο να επιστρέψει μεσοπρόθεσμα στο 2% (από 8,6% που είναι σήμερα).  

Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται με έντονα ανοδικούς ρυθμούς έκανε την αύξηση των 25 μονάδων βάσης (0,25%) εξαιρετικά αναιμική και ανίσχυρη και οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονταν μία πιο δυνατή δόση αύξησης επιτοκίων. Η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% (αντί για το προγραμματισμένο 0,25%) ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη από τις αγορές και εν πολλοίς  είχε προεξοφληθεί.

Ήδη το σενάριο του 0,5% κέρδιζε έδαφος από τις προηγούμενες εβδομάδες ή μήνες και μάλιστα η πιο τολμηρή FED που είχε προλάβει να αυξήσει τα επιτόκια δολαρίου είχε στρώσει το έδαφος για τον συγχρονισμό των δύο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών. Μάλιστα οι ισοτιμίες Ευρώ μετά την σημερινή αύξηση της ΕΚΤ δείχνουν να επανέρχονται κάπως σε υψηλότερα επίπεδα ως προς το δολάριο (1,02) και ως προς τη στερλίνα (0,855).  

Μικρές μεταβολές στις χρηματιστηριακές αγορές σε Αμερική και Ευρώπη

Οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνται πτωτικά λόγω της αύξησης 0,5% των επιτοκίων Ευρώ, αλλά επειδή τα περισσότερα strategic boards είχαν ήδη προεξοφλήσει την αύξηση  η πτώση φαίνεται ελεγχόμενη και οι διαχειριστές την αποδίδουν και σε άλλους λόγους (πχ Ιταλία).  Ενδεικτικά ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά τις 17.30  κατά 0,55%, ο γαλλικός CAC αυξάνονταν κατά 0,03%, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 υποχωρούσε οριακά (-0,02%) και ο ιταλικός MIB κατά (-1,04%) λόγω των πολιτικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στην Αμερική, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,9%) στις 31.559 μονάδες, ο S&P 500 κατά (-0,48%) στις 3.941 μονάδες και ο Nasdaq κατά (-0,36%) στις 11.852 μονάδες.

Έντονα ανοδικά το ελληνικό χρηματιστήριο ξεπέρασε και τις 826 μονάδες

Εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών που ευνοούνται μερικώς από την αύξηση επιτοκίου

Καλύτερα απ’ ότι αναμένονταν αντέδρασε το ελληνικό χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε με την βοήθεια των τραπεζικών μετοχών (είχαν άνοδο 5%)  τις 820 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 826,11 μονάδες με άνοδο 1,32%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,3 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 62 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά.

Οι τράπεζες έδωσαν τον τόνο της ανόδου

Τη μεγαλύτερη ώθηση έδωσαν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ιδιαίτερα τα τραπεζικά blue chips. Ο κλάδος των τραπεζών αυξήθηκε κατά 5%, οι βιομηχανικές κατά 3,12%, το Εμπόριο κατά 2,52%, οι χρηματοοικονομικές κατά 2,16%. Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων Ποτών (-0,93%) , οι τεχνολογικές (-0,6%), οι πετρελαϊκές –διυλιστήρια (-0,32%) και οι τηλεπικοινωνίες (-0,17%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΕΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Source