Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η δικαίωση της ΕΚΤ που θέλει συνέχιση της στήριξης της οικονομίας αντί για πάταξη του πληθωρισμού

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι εξελίξεις στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες που μέσα στο Σαββατοκύριακο πέρασαν σε ολικά ή μερικά lockdowns δεν ήταν αναμενόμενες στο επιτελείο της οδού Νίκης που είχαν ετοιμάσει τον προϋπολογισμό 2021 βάσει των δεδομένων Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2021 και εκτιμούσαν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα φέρει τόσα έσοδα ώστε θα καλυφθούν και τα ελλείμματα και θα οδηγηθούμε από το β’ εξάμηνο 2022 σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.  

Οι εξελίξεις με την πανδημία αλλάζουν σε καθημερινή βάση πλέον και τα πρώτα στοιχεία από το τελευταίο δίμηνο δείχνουν ότι τα έσοδα μεν κινούνται καλύτερα αλλά έχουμε απρόβλεπτη εξέλιξη στον τομέα των έκτακτων εξόδων. Η παράταση στις επιστρεπτέες προκαταβολές που φαίνεται ότι είναι αναγκαστικές αποτελούν ακόμη ένα παράγοντα ανησυχίας για την κυβέρνηση.

Προς το παρόν, θετικά νέα υπάρχουν στον κλάδο των ακινήτων που οι κατασκευές και αγοραπωλησίες κινούνται καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν, στον τουρισμό που η περίοδος πήγε καλά και επεκτάθηκε στις τουριστικές περιοχές μέχρι τον Οκτώβριο και στις υπηρεσίες που είχαν επιστρέψει από πλευράς εργασιών και τζίρων στα επίπεδα του 2019. Όμως σε καίριους κλάδους, όπως η βιομηχανία, η γεωργία, το λιανικό εμπόριο, το χονδρικό εμπόριο οι εξελίξεις δεν είναι θετικές σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου. Λόγω των συνθηκών θα συνεχιστούν τα προβλήματα με τα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς και η έλλειψη ρευστότητας σε μικρούς επαγγελματίες.  

Σε ότι αφορά τις άμεσες (εντός τριμήνου) εξελίξεις, φαίνεται ότι ναι μεν η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε lockdown αλλά η απόφαση δεν βρίσκεται στα χέρια της. Η εξέλιξη της πανδημίας θα είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις και η πανευρωπαϊκή εξέλιξη δεν είναι καλή. Ακόμη και εάν οι δείκτες της πανδημίας στην Ελλάδα πάνε καλά μετά τις γιορτές, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη, δύσκολα θα αποφύγουμε και εμείς κάποιας μορφής κοινωνική απομόνωση.

Το κλειδί στα χέρια της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ μάλλον είχε προεξοφλήσει τις εξελίξεις για τα αδύναμα κράτη και δεν βιάστηκε να σταματήσει (λόγω πληθωρισμού) τα μέτρα στήριξης. Προς το παρόν μοιάζει να έχει δικαιωθεί αφού ο κίνδυνος της κατάρρευσης οικονομιών είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο φθοράς λόγω πληθωρισμού. Η ΕΚΤ έκανε ιδιαίτερες προβλέψεις για τα ελληνικά ομόλογα αλλά, αν η πρώτη εκτίμηση είναι θετική, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την δεύτερη σκέψη που είναι η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.  

Είναι σαν να λέει ο καλύτερος γιατρός σε ένα ασθενή: «Θα ασχοληθώ μόνο μαζί σου και θα έχει την καλύτερη φροντίδα». Η πρώτη αντίδραση θα είναι η χαρά, η δεύτερη η ανησυχία για το πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση.

Και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι επικίνδυνη γιατί μέχρι το 2023, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα πρέπει να επιστρέψει προς το 180%  και να επιστρέψουμε σταδιακά προς τα πλεονάσματα. Το ελληνικό κράτος μπορεί να αντλήσει μέχρι 12 δις ευρώ από τις αγορές το 2022, θα γίνουν ίσως και 15 δις ευρώ λένε οι ξένοι οίκοι, αλλά θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί ολόκληρο το σύστημα και να επιστρέψει η δημοσιονομική ισορροπία.