Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν από τις χρηματοδοτήσεις της


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Το μοντέλο της άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας λειτούργησε ικανοποιητικά την περίοδο Μαρτίου 2020-Οκτωβρίου 2021 αλλά όπως όλες οι στρεβλώσεις, είχε και τα δικά της αρνητικά αποτελέσματα σύμφωνα με ΕΚΤ.

Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος στην έκθεση της ΕΚΤ, οι κίνδυνοι για υψηλό ποσοστό κατάρρευσης των επιχειρήσεων όπως και για καταγραφή ζημιών στις τράπεζες, είναι πλέον «σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από έξι μήνες. Όμως οι κίνδυνοι από την πανδημία δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς». Σύμφωνα με την έκθεση, κατά μέσο όρο οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν βρεθεί σε επίπεδα χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, με τις πτωχεύσεις να είναι κατά 15% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Μπορεί λοιπόν να σώθηκαν οι επιχειρήσεις, αλλά ο εισαγόμενος πληθωρισμός έχει αυξηθεί πάνω από 5% στις πρώτες ύλες στα κράτη μέλη της Ε.Ε με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που διασώθηκαν το 2020, θα πρέπει να μάθουν να ζουν τα επόμενα χρόνια είτε με λιγότερα κέρδη είτε με αυξημένες ζημιές.

Κίνδυνοι για μη τραπεζικά ιδρύματα από επισφαλείς επιλογές

Η ΕΚΤ επεσήμανε επίσης ότι τα μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως τα επενδυτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, συνέχισαν να αυξάνουν «την έκθεσή τους σε εταιρικό χρέος χαμηλότερης αξιολόγησης, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντικές πιστωτικές απώλειες εάν οι συνθήκες στον εταιρικό τομέα επιδεινωθούν». Κατά συνέπεια, ζήτησε «ένα ισχυρότερο πλαίσιο πολιτικής για το μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα». Η απόφαση για ισχυρότερη εποπτεία έρχεται σε αντίθεση με αυτά που ζητούν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί για χαλάρωση των οδηγιών εποπτείας (Bασιλείας ΙΙΙ για τις τράπεζες) και Solvency II για τις ασφαλιστικές.

Κοινή συναίνεση υπάρχει στην προσπάθεια να γίνουν από τους μη τραπεζικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, οι χρηματοδοτήσεις των υποδομών στα κράτη μέλη της Ε.Ε.