Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η καλύτερη χρονιά στις ευρωπαϊκές start ups το 2021, αναμένοντας ένα ακόμη καλύτερο 2022


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αποδόσεις για τους επενδυτές πιο γρήγορα από ποτέ δημιουργεί πλέον το ευρωπαϊκό νεοφυές (start ups) οικοσύστημα. Αυτό αποδεικνύουν τα μεγέθη του οικοσυστήματος, τα οποία αυξάνονται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από ποτέ στο παρελθόν, αλλά και το μέγεθος των κεφαλαίων που προσελκύουν πλέον οι ευρωπαϊκές startups.

Ευνοούνται και από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι στρατηγικοί στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης δίνουν προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εύλογα θα υπάρξουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις για νεοφυείς εταιρείες που θα αυξήσουν θεαματικά και τον αριθμό τους αλλά και την κεφαλαιοποίηση των υπαρχόντων μέσα στην περίοδο 2022-2026. Αυτό θα απεικονιστεί και σε χρηματιστηριακό επίπεδο για τις ευρωπαϊκές εισηγμένες εταιρείες που φαίνεται ότι εάν εκτονωθεί η πανδημία και περιοριστεί ο πληθωρισμός θα ακολουθήσουν το ράλι των αμερικανικών start ups οι οποίες μέσα στην διετία 2020-2021 πέτυχαν τριψήφιες αποδόσεις.

Μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα ευρωπαϊκά start ups

Εκατό είκοσι ένα (121 δισ. δολάρια) προσέλκυσαν οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες το 2021, ποσό τριπλάσιο από το αντίστοιχο του 2020. Η πορεία των νεοφυών εταιρειών της Γηραιάς Ηπείρου το 2021 ήταν εκρηκτική και -υπό την επιφύλαξη της εξέλιξης της πανδημίας- αναμένεται να εγγράψει νέα ρεκόρ το 2022. Μόνο το 2021 οι ευρωπαϊκές startups «σήκωσαν» 121 δισ. δολ., ποσό τριπλάσιο έναντι των μόλις 41 δισ. δολ. το 2020 και δεκαπλάσιο έναντι του αντίστοιχου το 2015.

Ξεπέρασε τα 3 τρις δολάρια η αξία των ευρωπαϊκών start ups

Η συνολική αξία των νεοφυών εταιρειών στην Ευρώπη, εισηγμένων και μη, για πρώτη φορά το 2021 ξεπέρασε τα 3 τρισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν δεκαετίες για να φτάσει η αξία του οικοσυστήματος στο 1 τρισ. τον Δεκέμβριο του 2018.

Ωστόσο, έκτοτε η πορεία υπήρξε πραγματικά εκρηκτική. Μάλιστα, 1 τρισ. δολάρια προστέθηκε μόνο τους 8 πρώτους μήνες το 2021. «Αυτό που μας λένε οι αριθμοί είναι πως ο ευρωπαϊκός κλάδος υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί αποδόσεις για τους επενδυτές πιο γρήγορα από ποτέ» αναφέρει η τελευταία ετήσια έκθεση “State of European Tech Report” της Atomico.