Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η κοροϊδία του υπ. Εργασίας για την ψηφιακή απογραφή


Επιμέλεια σύνταξης
Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN

Κύριε υπουργέ,

 • α. Στην απόφασή σας με αριθμό 49758/26.05.2022 που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. στις 31.5.2022, είχατε ορίσει χρονικό διάστημα δύο μηνών (1η Οκτωβρίου 2022 έως και 30η Νοεμβρίου 2022) προκειμένου να ολοκληρώσουν την απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, οι επιχειρήσεις της Β φάσης.

  β.
  Στις 23.9.2022, με σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου σας, πληροφορηθήκαμε πως, εντελώς αυθαίρετα και χωρίς προηγούμενη τροποποίηση της δική σας απόφασης, προβήκατε σε σύντμηση της δίμηνης προθεσμίας, την οποία, με το ως άνω δελτίο τύπου την ορίσατε σε έναν μήνα (από 1 Νοεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022).

  γ.
  Στις 30.11.2022 και περί ώρα 19:30 μάς ανακοινώσατε με δελτίο τύπου πως, παρατείνεται έως την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα η προθεσμία και υπογραμμίσατε πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Αξίζει να σημειωθεί πως χρησιμοποιήσατε ως επιχείρημα τα στατιστικά στοιχεία των υποβολών, ακόμη και της τελευταίας στιγμής, ενώ αφήνατε και αιχμές όταν σημειώνατε πως ενώ το σύστημα ήταν ανοιχτό από την 1η Νοεμβρίου, οι περισσότερες υποβολές έγιναν τις τελευταίες ημέρες.

Κύριε υπουργέ,

 • α. Πόσο νόμιμη είναι η κατά ένα μήνα σύντμηση του χρονικού περιθωρίου υποβολής που προβλέπεται στην υπουργική σας απόφαση μέσω ενός δελτίου τύπου; Ακόμη όμως κι αν ήταν σύννομη η ενέργειά σας αυτή, πόσο μέσα στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης κινείται; Πόσο ηθικό είναι να ανακοινώνεται από το υπουργείο η παράταση αργά το απόγευμα της καταληκτικής ημερομηνίας και ποιο το νόημά της αφού δίνεται τελευταία στιγμή; Με την «παράταση» που ανακοινώσατε το χρονικό διάστημα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι και πάλι μικρότερο από το αρχικό (αντί για δύο μήνες έγινε 1 μήνας και 2ο ημέρες).

  β.
  Γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο σας για πλειάδων ζητημάτων και περιπτώσεων που αφορούν στην απογραφική διαδικασία μεγάλης μερίδας εργαζομένων; Θα εκδοθεί μετά το πέρας και της νέας προθεσμίας;

  γ.
  Έχετε αναλογιστεί ποτέ τον κυκεώνα της εργατικής νομοθεσίας της χώρας και την απίστευτη περιπτωσιολογία που υφίσταται αυτή τη στιγμή στο εργατικό δίκαιο; Πώς μπορούν άραγε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να αποτυπωθούν ορθά όλα αυτά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ;

  δ.
  Πίσω από τα νούμερα των στατιστικών στοιχείων που παραθέσατε στο δελτίο τύπου, βρίσκονται άνθρωποι που εργάστηκαν νυχθημερόν προκειμένου να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της απογραφικής διαδικασίας και μάλιστα εν μέσω πολλών δυσκολιών, με πληθώρα ζητημάτων που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
  Πίσω από τα στατιστικά στοιχεία, κρύβεται άγχος που τρώει τα σωθικά, ώρες ατελείωτες στα γραφεία, έλλειψη προσωπικού χρόνου και μεγάλη ανασφάλεια. Πίσω από αυτά τα νούμερα, κάποιοι έδιναν καθημερινή μάχη με αντίκτυπο στη σωματική και στην ψυχική τους υγεία. Αυτά τα νούμερα δεν είναι απλά μαύρα σημάδια στο λευκό χαρτί του δελτίου τύπου που συντάξατε. Είναι η αποτύπωση της τιτάνιας προσπάθειας ενός κλάδου, των λογιστών, που τελικά, όπως φαίνεται δεν τον σέβεστε διόλου.

Κύριε υπουργέ,

 • α. Επειδή αντιλαμβανόμαστε πως τα δελτία τύπου του υπουργείου σας έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τις αποφάσεις σας, θεωρούμε πως έως τις 20.12.2022 που είναι και η καταληκτική ημερομηνία βάσει της παράτασης που δώσατε, θα υλοποιήσετε στο ακέραιο όλα όσα αναφέρατε στο σχετικά πρόσφατο δελτίο τύπου σας, στο οποίο αναφέρονται εκτός των άλλων και τα ακόλουθα:
  «[…] Η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».

  Αναμένουμε εναγωνίως να καταγράψετε με τον ίδιο ζήλο τα στατιστικά στοιχεία από τις ημερίδες ή/και τα σεμινάρια που θα διοργανώσετε έως και την 20η Δεκεμβρίου 2022, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας. Έτσι θα δούμε πόσες ημερίδες ή/και σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν, πόσοι τα παρακολούθησαν, ποιοι φορείς συμμετείχαν, ποιες απορίες λύθηκαν, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία που είμαστε σίγουροι ότι θα καταγράψετε μαζί με το επιτελείο σας.

  β.
  Ένα μεγάλο λάθος που συνήθως κάνετε όσοι βρίσκεστε στους υπουργικούς θώκους είναι πως δεν ακούτε ή δε λαμβάνετε υπόψη σας, τη γνώμη των ειδικών, των ανθρώπων που καλούνται να υλοποιήσουν το κάθε μεγαλεπήβολο έργο που οραματιστήκατε. Αν τους ακούγατε θα ήταν σίγουρα πιο απλά τα πράγματα. Και το σημαντικότερο είναι πως θα πρεπε να τους ακούτε πριν την θέσπιση ενός νέου μέτρου, κατά τη διάρκεια δηλαδή μιας ουσιώδους διαβούλευσης.

  γ.
  Στο αχανές νομικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις της χώρας μας, με διάσπαρτες διατάξεις και νομοθετικά διατάγματα που έρχονται ακόμη και από τις αρχές του αιώνα -αφού κανείς μέχρι τώρα δεν προέβη στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας- η ορθή αποτύπωση όλων των περιπτώσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ μόνο εύκολη δεν είναι και καθώς φαίνεται δημιουργείται σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερη γραφειοκρατία σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς

Κύριε υπουργέ, κλείνοντας, μιας και διανύουμε περίοδο μουντιάλ, ας θυμηθούμε κάτι που είχε πει ο μεγάλος ποδοσφαιριστής, ο λεγόμενος και ιπτάμενος Ολλανδός, ο Γιόχαν Κρόϊφ, «Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό, το να παίζεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα».
Εμείς, απ΄την άλλη, αλλά στο ίδιο μήκος κύματος ισχυριζόμαστε ότι, «Χρειάζεται εξαιρετική δεινότητα για να κάνεις απλό κάτι δύσκολο και μεγάλη ανικανότητα για να κάνεις το απλό πολύ δύσκολο. Τελικά οι υπεύθυνοι εξακολουθούν να αποδεικνύουν το δεύτερο».

Source