Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η μεγάλη φορολογική quot;τρύπαquot; του παγκοσμίου ποδοσφαίρου

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το Παγκόσμιο Κύπελλο βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο του ποδοσφαιρικά και θα επιβεβαιώσει ή θα αναδείξει νέα ινδάλματα εκτοξεύοντας συμβόλαια. Όμως πίσω από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων δολαρίων ή ευρώ κρύβεται και μία τεράστια φοροδιαφυγή υπό την μορφή του transfer pricing. Για παράδειγμα η μεταγραφή του Μέσι από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμαίν έγινε με διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές ανάμεσα σε Αργεντινή (έχει την φορολογική του έδρα), την Μπαρτσελόνα και το Παρίσι. Τα 3 κράτη έχουν διαφορετικούς φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος και έτσι υπάρχουν περίπλοκες φορολογικές διαδικασίες προκειμένου να βεβαιωθεί τι φορολογία θα πληρώσει για τα συμβόλαιά του ο διασημότερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Το ίδιο βέβαια ισχύει για χιλιάδες άλλους ποδοσφαιριστές που μετακινούνται από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Από τους γνωστότερους ποδοσφαιριστές που έχουν καταδικαστεί για φορολογικές ατασθαλίες είναι (εκτός του Μέσι) και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Νεϋμάρ και πολλοί άλλοι που πρωταγωνιστούν στο Παγκόσμιο Ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Μία άλλη μορφή αμοιβών που υπόκεινται σε φορολογία με διαφορετικούς συντελεστές είναι οι χορηγίες. Οι φορολογικές αρχές θεωρούν ότι μέσα από τις χορηγίες μπορούν να χαθούν δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια.  Εκεί οι διάσημοι ποδοσφαιριστές (και οι λογιστές τους) μπορούν να ‘παίξουν’ με ένταξη συμβολαίων και αμοιβών υπό την μορφή χορηγιών (έχουν φορολογικές εκπτώσεις).

Όμως οι μεγαλύτερες ‘φορολογικές’ τρύπες λένε οι ειδικοί είναι όταν συμψηφίζονται αμοιβές παικτών με αμοιβές μάνατζερ κατά τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά φαίνονται τα εισοδήματα μειωμένα κατά 50%. Και βεβαίως υπάρχουν οι παλιές παραδοσιακές μέθοδοι φοροδιαφυγής όταν η ομάδα που αγοράζει τα δικαιώματα του παίκτη συμφωνεί με την ομάδα που πουλάει να υποτιμολογήσουν λογιστικά στο κόστος της μετεγγραφής.

Φορολογικός έλεγχος σε 329 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Premier League

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίχθηκε τον Ιούλιο 2022, ο φορολογικός έλεγχος στα εισοδήματα 329 επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Premier League, του μεγαλύτερου και πλουσιότερου πρωταθλήματος στον κόσμο. Την προηγούμενη χρονιά ο έλεγχος ήταν μόλις σε 93 ποδοσφαιριστές και αυτό δείχνει πόσο ‘έχει ξεφύγει’ η κατάσταση στην φοροδιαφυγή των πλουσίων παικτών. Ο έλεγχος επίσης έγινε σε σύνολο 31 ομάδων και 91 μάνατζερς. Ο έλεγχος έδειξε ότι οι ποδοσφαιριστές που μετεγγράφηκαν φορολογήθηκαν με συντελεστή 19%  αντί με φορολογικό συντελεστή 45%.  

Source