Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων στην ιστορία, ύψους 12,1 τρις δολαρίων το 2021

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η μεγαλύτερη ανακατανομή και μόχλευση κεφαλαίων στην ιστορία καταγράφηκε μέσα στο 2021. Οι επιχειρήσεις ανά την υφήλιο άντλησαν πάνω από 12,1 τρισεκατομμύρια (τρις) δολάρια ΗΠΑ πουλώντας μετοχές, εκδίδοντας ομολογιακά δάνεια και προχωρώντας σε νέα δάνεια εκμεταλλευόμενες την στήριξη που παρείχαν οι κεντρικές τράπεζες και τη γρήγορη ανάκαμψη των οικονομιών που οδήγησαν τα χρηματιστήρια σε υψηλότερα (έως και σε ιστορικά υψηλά).

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ρευστότητα που διοχετεύθηκε στις επιχειρήσεις είναι περίπου 17% μεγαλύτερη απ’ αυτή του 2020 και περίπου 25% σε σχέση με το 2019 δηλαδή πριν ξεκινήσει η πανδημία.

Η κατάσταση αυτή δείχνει πόσο εύκολες έχουν διαμορφωθεί οι χρηματοοικονομικές συνθήκες σε πολλά κράτη και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου αντλήθηκαν μέσω αυτών των συνθηκών πάνω από 5 τρις δολάρια.

Ο τραπεζίτης της BNP Paribas, Chris Blum που ασχολήθηκε πέρυσι με μοχλευμένες εξαγορές (εξαγορές με χρήση δανείων) ανέφερε στους Financial Times ότι «προσδοκούμε ότι η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά (2022). Κάθε χρόνο περιμένουμε ότι θα σταματήσει αυτή η φρενίτιδα αλλά κάθε χρόνο αποδεικνύεται ισχυρότερη
 
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ξεκάθαρα και γιατί χρηματιστηριακά η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη και Αμερική. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες εκεί έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ενώ στην Ελλάδα (μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και 2 χρόνια πανδημίας), στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γεν. Δείκτης αδυνατεί να ξεπεράσει τις 930 μονάδες.

Το ελληνικό πρόβλημα και οι μελλοντικές εξελίξεις

Σε οργανωτικό επίπεδο οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να  αξιοποιήσουν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία στα οποία έχουν πρόσβαση οι αντίστοιχες επιχειρήσεις στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Με εξαίρεση τις μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο που έχουν  πρόσβαση στις ξένες αγορές, οι μικρότερες επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν αγώνα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων στρατηγικών επενδυτών. Αυτή είναι μία μελλοντική τάση που πρέπει να τη δουν οι ελληνικές μικρο-μεσαίες (εισηγμένες και μη) επιχειρήσεις προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση σε εγχώρια και ξένα κεφάλαια με χαμηλό κόστος χρηματοδότησης.