Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η προαναγγελία των αναστολών και η τιμωρία επιχειρήσεων και λογιστών

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο υποβολής των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας —που από τον Φεβρουάριο έχουν προαναγγελτικό χαρακτήρα— οι διαφορετικές περίοδοι υποβολής, οι συνεχόμενες παρατάσεις του απαγορευτικού, το κλείσιμο και το άνοιγμα των επιχειρήσεων και ό,τι αυτά συνεπάγονται από πλευράς δηλωτικών υποχρεώσεων στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», σε συνδυασμό με τις καταληκτικές ημερομηνίες εν μέσω αργίας, είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να «χάσουν» ορισμένες προθεσμίες λόγω αυτής της χαώδους κατάστασης1.

Τώρα, οι εν λόγω συνάδελφοι βρίσκονται υπόλογοι απέναντι στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους που, όπως είναι φυσικό, θα αναζητήσουν τα χρήματα που δικαιούνται. Είναι εκατοντάδες οι συνάδελφοι που είτε έχασαν τις προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων αναστολών από 1-8 Μαρτίου ή και τα επόμενα χρονικά διαστήματα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μεγάλες και πραγματικά βρίσκονται σε απόγνωση. Μάλιστα, πρέπει να επισημανθεί πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχουν ήδη διαρραγεί οι σχέσεις μεταξύ πολλών επιχειρηματιών και λογιστών, ενώ κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να επωμιστούν οι ίδιοι το όποιο κόστος σεβόμενοι το έργο των συνεργατών τους.   

Αντιλαμβανόμαστε όλοι τους λόγους που θεσπίστηκε η προαναγγελία των αναστολών, ωστόσο ο ανθρώπινος παράγοντας δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται από τη Δημόσια Διοίκηση. Το ανθρώπινο λάθος δεν πρέπει να τιμωρείται γενικότερα,  ενώ  οφείλουν να κατανοήσουν όλοι ότι, ο κλάδος λογιστών έχει καταβάλει τιτάνια προσπάθεια εδώ κι ένα χρόνο ώστε να λάβουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις όσα δικαιούνται και ορίζονται στις κείμενες διατάξεις. 

Κατά τη γνώμη μου, η Διοίκηση του υπ. Εργασίας, οφείλει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν μπόρεσαν εμπρόθεσμα να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Μαρτίου (σ.σ. και του Φεβρουαρίου). Αν δοθεί μία τέτοια δυνατότητα, τότε θα πάρουν μια ανάσα όσοι έχασαν τις σχετικές προθεσμίες και δε θα πληγούν οικονομικά οι εμπλεκόμενοι.

Περαιτέρω, όσοι ανήκουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις και θα σπεύσουν να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις (αν και όταν δοθεί η δεύτερη ευκαιρία), δε σημαίνει εκ προοιμίου πως ανήκουν σε εκείνους που καταστρατηγούν τις διατάξεις. Δεν μπορεί κανείς να θεωρεί συλλήβδην τους επαγγελματίες αυτούς —που από ανθρώπινο λάθος λησμόνησαν μια προθεσμία— ως άτομα που θέλουν να καταστρατηγούν το νόμο. Οι γενικεύσεις πάντα οδηγούν σε στρεβλώσεις και πρέπει να αποφεύγονται. Άλλωστε, σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές τον Μάρτιο (και τον Φεβρουάριο), ποιες και πόσες καταστρατηγήσεις να γίνουν; Στο κάτω κάτω γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι από το Σ.ΕΠ.Ε. οπότε μπορούν να εντοπιστούν οι παραβάτες του νόμου και να μη τιμωρούνται όσοι είναι νόμιμοι κι απλώς έχασαν κάποια προθεσμία. 

Σ’ αυτή την καθημερινή και επί ένα χρόνο μάχη που δίνουν οι λογιστές όλης της χώρας το ζητούμενο κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είναι να τιμωρηθούν επειδή μέσα σε όλο αυτό το κομφούζιο που επικρατεί δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις αναστολών στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», αλλά πρέπει να ληφθούν εκείνες οι αποφάσεις από το υπ. Εργασίας ώστε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα και να μην πληγούν οικονομικά τα λογιστικά γραφεία και οι επιχειρήσεις.

________________

[1] Το ίδιο είχε συμβεί και με τις αναστολές του μηνός Φεβρουαρίου και υπάρχει και σ’ αυτή την περίπτωση αντίστοιχη εκκρεμότητα.