Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Η FED δινει τον τόνο στις αμερικανικές αγορές. Μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανοδικά από την αρχή της συνεδρίασης (901 μονάδες) φτάνοντας μέχρι τις 908 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό υψηλό. Η ανοδική κίνηση βασίστηκε κυρίως στα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και φαίνονται ότι θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την πορεία των μετοχών. Πάντως τα αποτελέσματα της ΔΕΗ (χθες) δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές και αυτό φάνηκε με τη σημερινή υποχώρηση της μετοχής της. Αντίθετα, ικανοποιητικά κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, η Φουρλής, η Jumbo, η Viohalco, τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil αλλά και ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ.  Ικανοποιητική ήταν σήμερα η αξία συναλλαγών, γεγονός που δείχνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 906,4 μονάδες με άνοδο 0,7%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 66,7 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 57 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,69%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,86%.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Εμπορίου (2,52%) λόγω Φουρλή, Πρώτων υλών (1,95%), Τροφίμων-Ποτών (1,85%) λόγω Coca Cola HBC και οι τράπεζες (1,25%).

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,38%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Eurobank, Πειραιώς και ΟΤΕ. Ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι μπορεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας να φτάσει στις 910 μονάδες και να πραγματοποιήσει νέο υψηλό 6μηνών.

Ξένες αγορές

Εν αναμονή δηλώσεων και των πρακτικών από την FED οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ήπια ανοδικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν από την αρχή της ημέρας ανοδικά οι περισσότερες βασιζόμενες στα στοιχεία για το PMI της Γερμανίας Οκτωβρίου που ήταν αρκετά υψηλότερο απ’ αυτό του Σεπτεμβρίου.  

Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν ήπια άνοδο. Ο Dow Jones κατέγραφε άνοδο 0,36% στις 34.220 μονάδες, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,49% στις 4.023 μονάδες και ο Nasdaq είχε άνοδο 0,86% στις 11.270 μονάδες.

Σε ότι αφορά τους ευρωπαϊκούς δείκτες, η ανοδική αντίδραση την ίδια στιγμή έδειχνε σημάδια κάμψης. Ο DAX αυξάνονταν κατά 0,04%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,14%, ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,3% ενώ ο ιταλικός MIB υποχωρούσε κατά 0,10%.

Source