Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Θετικές διακυμάνσεις στις ξένες αγορές

του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

‘Νευρική συνεδρίαση’ με αλλαγές 6 φορές στην πορεία του Γενικού Δείκτη μέσα σε πολύ μικρό εύρος διακύμανσης είχαμε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν με αυξημένη μεταβλητότητα που μάλλον θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί αφού υπήρχαν εναλλαγές αγοραστών με πωλητές. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips συνεχίζουν να κινούνται με βραχυπρόθεσμες τάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και πλέον δεν υπάρχει άλλο ‘αφήγημα’ για το ελληνικό χρηματιστήριο προκειμένου να καταφέρει να κινηθεί έντονα ανοδικά και -κυρίως- με μεγάλους όγκους συναλλαγών. Οι παράγοντες της αγοράς όπως έχουμε επισημάνει, εστιάζουν στις δικές τους λίστες μετοχών και μάλλον δεν ασχολούνται ούτε με τον Γενικό Δείκτη ούτε με τους κλαδικούς δείκτες.

Για την ιστορία, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 781,42 μονάδες με υποχώρηση -0,10%. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έκανε υψηλό στις 790 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 70,2 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 56 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικά. Το θετικό ισοζύγιο κερδισμένων/ χαμένων αποδίδεται και στην καλή εικόνα που είχε η μεσαία κεφαλαιοποίηση , με τον δείκτη FTSE Mid Cap να αυξάνεται κατά 0,64%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Υγείας (3,18%), Πρώτων Υλών (3,14%), Εμπορίου (2,02%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,78%), Τραπεζών (0,99%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Κατασκευών (-1,98%) λόγω πιέσεων στη ΓΕΚ Τέρνα και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τηλεπικοινωνιών (-0,62%), Τροφίμων-Ποτών (-0,42%).

Διεθνείς αγορές – Η άνοδος των αμερικανικών αγορών συμπαρασύρει και τις ευρωπαϊκές.

Οι προθέσεις της FED για τα 1,9 τρισ. Δολάρια στήριξη στην αμερικανική οικονομία, τα εταιρικά αποτελέσματα σε Αμερική και Ευρώπη και οι διάφορες κερδοσκοπικές κινήσεις σε τεχνολογικές μετοχές (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ) είναι οι 3 παράγοντες που συντηρούν τις ξένες χρηματιστηριακές αγορές σε υψηλά επίπεδα.

Στις ΗΠΑ, οι δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις της -νυν υπουργού οικονομικών- κας Υellen περί της αναγκαιότητας του πακέτου στήριξης των 1,9 τρισ. Δολαρίων και συμπαρέσυραν σε θετικό έδαφος τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Γενικότερα το κλίμα που επικρατεί είναι ότι όσο οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες, τροφοδοτούν με ρευστότητα τις οικονομίες δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα χρηματιστήρια. Τα προβλήματα θα ξεκινήσουν όταν κλείσει η ‘κάνουλα’.