Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

«Καλύτερα χαμηλή ανάπτυξη παρά υψηλός πληθωρισμός» λένε πλέον οι κεντρικοί τραπεζίτες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο κ. Πάουελ (FED) τα ξεκαθάρισε τα πράγματα στη δημόσια συνάντηση – συνέντευξη με την κα Λαγκάρντ που έδωσε στην Πορτογαλία. «Ο πληθωρισμός είναι χειρότερος από την μειωμένη ανάπτυξη». Το μήνυμα του αμερικανού διοικητή της FED μεταδόθηκε γρήγορα στα χρηματιστήρια και με αφετηρία τις ανακοινώσεις πληθωρισμού στη Γαλλία αλλά και εν αναμονή του πληθωρισμού στη Βρετανία, οι χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν μεγάλη υποχώρηση.

Η κρίση μεταδίδεται όλη την Ευρώπη και την Βρετανία

Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε πάνω από το 6% στη Γαλλία ενώ παραμένει πολύ ψηλά σε Γερμανία και -εκτός Ευρώπης- στις ΗΠΑ και στο Ην. Βασίλειο. Μάλιστα στο Ην. Βασίλειο ετοιμάζονται να ζήσουν μία από τις χειρότερες χρονιές οικονομικά των τελευταίων 40 ετών καθώς το Brexit άφησε πολλές ανοικτές πληγές που δεν πρόλαβαν να κλείσουν, ενώ η ανοικτή ρήξη της Βρετανίας με την Ρωσία και το ‘κυνήγι’ των ολιγαρχών του Λονδίνου έχει συμπληρώσει τους λόγους για τους οποίους το Λονδίνο φοβάται πολύ την πρόσφατη κρίση.  
Και επειδή, το Λονδίνο παραμένει ακόμη η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των χρηματιστηρίων η οικονομική κρίση θα μεταδοθεί στα funds και από εκεί θα διαχυθεί και σε περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική. Δυστυχώς η ελληνική οικονομία δεν έχει περιθώρια ούτε να χάσει την ανάπτυξη, ούτε να υποταχθεί στον πληθωρισμό.

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει ούτε τον πληθωρισμό ούτε την μείωση της ανάπτυξης

Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στη σημερινή της έκθεση, «οι αγορές προεξοφλούν επιτάχυνση και διεύρυνση των αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς αναμένουν ότι όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα βασικά τους επιτόκια εντός του 2022. Οι αυξήσεις επιτοκίων, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, έχουν οδηγήσει σε αυξημένη αποστροφή των επενδυτών προς τον κίνδυνο. Από τις αρχές του 2022 οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς παρατηρείται σημαντική άνοδος των αποδόσεων των κρατικών και εταιρικών ομολόγων, πτώση των τιμών των μετοχών και αύξηση της μεταβλητότητας, κυρίως λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον, η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε και το α’ τρίμηνο του 2022, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διαμόρφωση του πληθωρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να μετριάσουν τον αναπτυξιακό ρυθμό στη συνέχεια του έτους.
»

Καμπανάκι της ΤτΕ για τις ενισχύσεις και τα επιδόματα

Και συνεχίζει η έκθεση: «Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται εγρήγορση, ώστε να μην εισέλθει η οικονομία σε μία φάση δευτερογενών πληθωριστικών πιέσεων, τροφοδοτούμενων από την άνοδο των μισθών. Η εγχώρια δημοσιονομική πολιτική αντέδρασε στις δυσμενείς συνθήκες με εφαρμογή στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης των εισοδημάτων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από την ταχεία άνοδο των τιμών της ενέργειας. Ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος χρησιμοποιήθηκε χωρίς να υπάρξει παρέκκλιση από το στόχο μείωσης των πρωτογενών ελλειμμάτων. Μεσοπρόθεσμα, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών είναι η βασικότερη προϋπόθεση για την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης, τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής και την αναβάθμιση, σε επενδυτική βαθμίδα, της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν παράγοντες που θα βελτιώσουν τις προοπτικές της οικονομίας.»

Source