Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Κατάρρευση των χρηματιστηριακών δεικτών σε Ευρώπη και Αμερική λόγω της πανδημίας

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Σε ‘ελεύθερη πτώση’ εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της υγειονομικής επιδείνωσης που καταγράφει διεθνώς η μεταλλαγή του ιού και των τεράστιων προβλημάτων που επιφέρει σε κάθε φάση των οικονομικών δραστηριοτήτων.

“Η μαύρη Δευτέρα” των χρηματιστηρίων για το 2021

Το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα μετά τον Μάρτιο του 2020 όταν ξεκίνησε η πανδημία. Μία χρηματιστηριακή κατολίσθηση τόσο στις αμερικανικές αγορές (με τον Dow Jones να υποχωρεί πάνω από 450 μονάδες λίγο μετά την έναρξή της συνεδρίασης στον NYSE) ενώ στις 18.00 η υποχώρηση είχε ξεπεράσει τις 770 μονάδες (-2,23%), τις ευρωπαικές αγορές να βιώνουν επίσης πολύ μεγάλα τραντάγματα αντίστοιχα της πρώτης ημέρας της κρίσης στα μέσα Μαρτίου 2020 ενώ το λυμφατικό ελληνικό χρηματιστήριο έμεινε έρμαιο των εγχώριων και ξένων πωλητών χωρίς καμία αντίδραση ούτε από τους market makers που θεωρούν ότι οι μετοχές μπορεί να συνεχίσουν να βυθίζονται, ούτε από τις εταιρείες, ούτε από τους βασικούς μετόχους. Ενδεικτικά χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο μόλις 5 μετοχές έκλεισαν ανοδικά (όλες από την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση) και 113 μετοχές υποχώρησαν.

Η κατάρρευση και των διεθνών αγορών και του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ενδεικτικά στις 18.00, η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών (ειλικρινά δεν είδα μία ανοδική) ήταν έντονα πτωτικές. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρούσε κατά (-2,85%), ο γαλλικός δείκτης CAC (-2,87%), ο Eurostoxx 50 (-2,89%), o ιταλικός MIB (-3,48%) ενώ και ο βρετανικός FTSE 100 ήταν στο (-2,28%).

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 833,16 μονάδες (-3,88% που αποτελεί την μεγαλύτερη υποχώρηση μέσα στο 2021 και την δεύτερη μεγαλύτερη μετά τον Μάρτιο 2020) με τζίρο 85,4 εκατ. Ευρώ. Μόλις 5 μετοχές (της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης) έκλεισαν θετικά ενώ τα περισσότερα ελληνικά blue chips δέχθηκαν ‘πυρά πωλήσεων’ από ξένα funds. Όπως έχουμε επισημάνει σε παλαιότερο άρθρο, στις πτώσεις των αγορών προηγούνται οι πωλήσεις στις περιφερειακές αγορές από τα funds.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-4,10%) κάτω από τις 2000 μονάδες και με κινητικότητα και στα Παράγωγα προϊόντα. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) ήταν στο τέλος της συνεδρίασης (-4,16%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τις μεγαλύτερες πιέσεις κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-6,53%), Πρώτων Υλών (-5,79%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,53%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-3,66%). Στον αντίποδα, μόνο ο κλάδος της Υγείας διασώθηκε με μηδενική μεταβολή.

Σε ότι αφορά στα επιμέρους blue chips, εκτός από τις πολύ ισχυρές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές (Alpha Bank -5,99%, Eurobank -7,37%, ETE -7,4%, Πειραιώς -4,62%), είχαμε ρευστοποιήσεις και σε μη χρηματοοικονομικά blue chips (Lamda -4,82%), Μυτιληναίος -4,11%, ΔΕΗ -3,63%) ενώ εάν κάποια μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε αυτή ήταν η μετοχή του ΟΤΕ (-1,67%) που έδειξε κάποια αντοχή στις πιέσεις.

Οι ανησυχίες των αγορών

Η πανδημία λαμβάνει νέες διαστάσεις που είναι αμφίβολο εάν μπορούν πλέον οι οικονομίες να τις αντέξουν μετά από 1,5 περίπου χρόνο κρίσης. Γιατί εάν τον Μάρτιο 2020 υπήρχαν οι ελπίδες ότι θα ‘έχουμε τελειώσει’ μέσα στο 2021, σήμερα η μετάλλαξη του ιού δείχνει ότι η πανδημία με τις υγειονομικές και οικονομικές προεκτάσεις μεταθέτει την κρίση πέρα του 2021, ‘καίγοντας’ όλες τις προβλέψεις που είχαν κάνει οι διεθνείς οίκοι και οι επαγγελματίες διαχειριστές.

Ας μην ξεχνάμε ότι, ειδικά για την Ελλάδα, το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα κατέβασε ακόμη περισσότερο τον πήχη της ανάπτυξης ενώ και ο Υπουργός Οικονομίας κ. Σταϊκούρας είχε αναφέρει ότι οι προβλέψεις για το 2021 περιορίζονται πλέον στα επίπεδα του 3,2%. Ενδεχομένως μετά τις τελευταίες εξελίξεις (τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο), ο πήχης να κατέβει ακόμη χαμηλότερα. Ο τουρισμός με τα (νέα) lockdown συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος και τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη Μύκονο, φαίνεται ότι θα επεκταθούν και για άλλα τουριστικά μέρη. Στο εξωτερικό, η πανδημία πλήττει εκτός από τον τουρισμό και τις μεταφορές (‘εκρηκτικό’ το μείγμα πτώση ζήτησης – αύξηση καυσίμων για τις αερομεταφορές), το λιανικό εμπόριο (μείωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης), οδηγούμαστε σε νέα αύξηση ανεργίας και γενικότερα βιώνουμε ξανά τον ‘φαύλο κύκλο’ της οικονομίας όμως με την παγκόσμια οικονομία πολύ πιο ‘κουρασμένη’ απ’ ότι ήταν στο α’ εξάμηνο του 2020 και χωρίς επιχειρηματικές αντοχές.

Η ‘επόμενη ημέρα’

Αν κρίνουμε από την ουρά των εντολών πωλήσεων σε πολλά εγχώρια blue chips ενδεχομένως να υπάρξει συνέχεια της υποχώρησης και στην συνεδρίαση της Τρίτης για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το ίδιο ισχύει και για τις διεθνείς αγορές, εκτός εάν συμβεί αυτό που εύχονται όλοι, να υπάρξει παρέμβαση (φραστική και χρηματική) των Κεντρικών Τραπεζών σε Αμερική, Ευρώπη, Βρετανία και Ασία ώστε να καθησυχαστούν οι διεθνείς επενδυτές.