Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Κλείσιμο στις 897,55 μονάδες ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά τις 900 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 897,55 μονάδες με άνοδο 0,66% πραγματοποιώντας την 6η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση έχοντας όμως ξεπεράσει ενδοσυνεδριακά και τις 900 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 903 μονάδες). Η αξία συναλλαγών ήταν υψηλή και ανήλθε στα 88,5 εκατ. Ευρώ δείχνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπήρχε. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει ζεσταθεί, από τις εκθέσεις των ξένων οίκων που αισιοδοξούν για καλύτερη πορεία, τις εισροές κεφαλαίων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, τα εταιρικά αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές ειδήσεις.

Το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης συνέκλινε συντριπτικά προς το θετικό, στο τέλος της συνεδρίασης ήταν μάλλον ισορροπημένο με 55 κερδισμένες μετοχές και 58 μετοχές με απώλειες.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (2,12%), Πετρελαίου-Αερίου (1,85%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,01%), Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (1%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,9%), Πρώτων Υλών (-0,44%), Τηλεπικοινωνιών (-0,39%).

Το ζητούμενο πλέον δεν είναι να ξεπεράσει ο Γενικός Δείκτης τις 900 μονάδες (το κατάφερε σήμερα ενδοσυνεδριακά) αλλά να καταφέρει να εδραιωθεί προς τα επίπεδα των 920-950 μονάδων για να πραγματοποιήσει την μεγάλη άνοδο προς τις 1.000 μονάδες όπως άλλωστε περιμένουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η κίνηση πλέον γίνεται με επιλογές τίτλων και όχι μαζικά, γι’ αυτό βλέπουμε και έντονες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους ίδιους κλάδους (πχ τράπεζες) αλλά και ανάμεσα στα blue chips.

Σε φάση συσσώρευσης οι ξένες αγορές

Οι δείκτες στις ΗΠΑ ξεκίνησαν πτωτικά ενώ στην Ευρώπη, την ώρα που έκλεινε το ελληνικό χρηματιστήριο, μόνο ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC κινούνταν με θετική μεταβολή. Τα ξημερώματα, οι ασιατικές αγορές είχαν καταγράψει μεγάλες πτώσεις. Η κίνηση αυτή δεν προβληματίζει τους επενδυτές που εστιάζουν πλέον όχι μόνο στην πανδημία, αλλά και στους ρυθμούς ανάπτυξης στην ‘μετά covid 19 εποχή’, στις αποδόσεις των ομολόγων και τον πληθωρισμό καθώς και άλλα συγκυριακά φαινόμενα. Γενικά οι ξένες αγορές βιώνουν το μεγαλύτερο bull market των τελευταίων 10 ετών. Και κατά τα φαινόμενα η άνοδος θα συνεχιστεί μέχρι και το β’ εξάμηνο 2020.