Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Μία καλή συνεδρίαση μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα για το ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε τον δρόμο της χρηματιστηριακής λογικής και κινήθηκε ανοδικά τροφοδοτούμενο από την αντίδραση των τραπεζικών μετοχών και κάποιων άλλων blue chips.
 
Οι ξένες αγορές συνέχισαν το ανοδικό τους ‘ταξίδι’ ενισχυμένες από το νέο πακέτο στήριξης (QE) της Τράπεζας της Αυστραλίας που ουσιαστικά έδωσε και την μεγάλη άνοδο στις ασιατικές αγορές εδώ και 3 συνεδριάσεις. Στο ίδιο ανοδικό μήκος κύματος κινούνται και οι αμερικανικοί δείκτες παρά το γεγονός ότι υπάρχει εκεί και νέο πρόβλημα κερδοσκοπίας με την μετοχή της Amazon. Ο λόγος είναι ότι και στις ΗΠΑ περιμένουν το μεγάλο πακέτο στήριξης (1,9 τρισ. Δολάρια).

Οι ευρωπαϊκές αγορές πήραν την σκυτάλη της ανόδου με τον DAX να αγγίζει τις 13.800 μονάδες, ψηλότερα απ’ ότι ήταν όταν άρχισε η μίνι διόρθωση την προηγούμενη εβδομάδα. Άνοδο είχε και ο CAC 40 στο Παρίσι αλλά και οι υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (Μιλάνο, Άμστερνταμ, Μαδρίτη). Οι μικρότερες περιφερειακές αγορές (Αθήνα, Βιέννη, Βρυξέλλες κά) ακολούθησαν με ανόδους σε μία καλή χρηματιστηριακή ημέρα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 760,59 μονάδες με άνοδο 1,45% αν και ενδιάμεσα είχε υψηλό ημέρας στις 770 μονάδες. H αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 75 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, η πλειονότητα έκλεισε με θετική μεταβολή.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-αναψυχής (3,95%), των Τηλεπικοινωνιών (3,71%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (2,45%) και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (2,42%). Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,71% με αυξημένη μεταβλητότητα. Πτωτικά κινήθηκε μόνο ο δείκτης του Εμπορίου (-0,21%).

Ήδη οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν με σημαντική άνοδο για την συνεδρίαση της Τρίτης και ο δείκτης Dow Jones προσεγγίζει πάλι τις 31.000 μονάδες ευρισκόμενος μόλις 800 μονάδες   χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του. Αν κρίνουμε τις πρόσφατες εξελίξεις, βλέπουμε ότι όσο συνεχίζεται η παροχή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες τόσο περισσότερο ανοδικά θα κινούνται οι μετοχικές αγορές. Επί της ουσίας κερδίζουν χρόνο, ώστε οι εταιρείες (παγκοσμίως) να επιστρέψουν σε ικανοποιητικά αποτελέσματα το 2021 και έτσι να δικαιολογηθούν και οι μεγάλες αποτιμήσεις.