Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Μεγάλη άνοδο στις χρηματιστηριακές αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη στο bear market rally

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το bear market rally στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζεται αδιάλειπτο. Οι αμερικανικές αγορές καταγράφουν σημαντική άνοδο που βασίζεται στα αποτελέσματα μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και ομίλων ενώ σε σταθερά ανοδικό κανάλι κατά τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τα τεράστια προβλήματα με την διαφαινόμενη ύφεση, την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και τις γεωπολιτικές εντάσεις που μαίνονται στην Ουκρανία. Τίποτε δεν έχει λυθεί αλλά οι χρηματιστηριακές αγορές παίρνουν ‘ανάσες’ μέχρι την επόμενη διόρθωση.  

Ξεπέρασε τις 850 μονάδες ο Γ.Δ. με κίνηση και στα blue chips και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Στο ελληνικό χρηματιστήριο από την έναρξη της συνεδρίασης ο Γεν. Δείκτης ξεπέρασε τις 850 μονάδες με την ταυτόχρονη άνοδο τραπεζικών και μη τραπεζικών blue chips. Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 851,04 μονάδες με άνοδο 1%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,26 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 69 έκλεισαν ανοδικά και οι 32 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap είχε άνοδο 1,11%, ο δείκτης MID Cap αυξήθηκε κατά 0,86%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (4,49%), Τραπεζών (2,62%), Πετρελαίου-Αερίου (2,1%), Πρώτων Υλών (1,26%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν Τρόφιμα-Ποτά λόγω της διόρθωσης στην Coca Cola HBC και οι Τηλεπικοινωνίες (-0,13%) λόγω ΟΤΕ. Τις μεγαλύτερες συναλλαγές (τζίρο) είχαν οι μετοχές Μυτιληναίος, Πειραιώς (λόγω φημών για επικείμενη διάθεση του 27%), η ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Τέρνα Ενεργειακή. Η πορεία των επιτοκίων από την ΕΚΤ και η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου την Παρασκευή από την S&P ίσως επηρεάσουν συγκυριακά την ανοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα αποτελέσματα δίνουν ώθηση στις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones αυξάνεται κατά 1,9% ενώ αντίστοιχες ανόδους καταγράφουν και ο S&P 500 και ο Nasdaq. Στην Ευρώπη, ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,9% παρά τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η κα Truss ενώ και οι λύσεις (επιστροφή φορολογίας στις επιχειρήσεις) μάλλον δεν ικανοποιούν τους εξωτερικούς επενδυτές. Ο γερμανικός DAX αυξάνονταν λίγο μετά τις 17.00 κατά 1,94%, ο γαλλικός δείκτης CAC είχε άνοδο 1,35%, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx κατά 1,66% και ο ιταλικός MIB είχε άνοδο κατά 2,05%.  

Source