Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Μεγάλος τζίρος στον Μυτιληναίο και σε ιστορικά υψηλά η μετοχή

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η νέα ανοδική κίνηση του Γεν. Δείκτη (3η μέσα στις 3 συνεδριάσεις της εβδομάδας) ήρθε ως απόηχος της χθεσινής ανόδου των αμερικανικών δεικτών λόγω υποχώρησης αποδόσεων ομολόγων που συνεχίζεται και σήμερα για τον Dow Jones που ξεπέρασε ξανά τις 35.000 μονάδες ενώ ανοδικά κινήθηκε και η πλειονότητα των ευρωπαικών δεικτών. Εκτός από την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων, υπάρχουν οι εκτιμήσεις από το ΔΝΤ ότι η ανάπτυξη (σ’ ολόκληρη την Ε.Ε) θα είναι καλύτερη απ’ ότι αναμένεται και επίσης ότι πάλι φαίνονται κάποιες ελπίδες εκτόνωσης της ουκρανικής κρίσης και επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε μία νέα ανοδική υπέρβαση όχι μόνο των 930 μονάδων Γεν. Δείκτη (ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης) αλλά των 940 μονάδων και πλέον επέστρεψε πολύ κοντά στα επίπεδα που είχε ο Γ.Δ. όταν ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, δηλαδή στις 949 μονάδες.  

H αναδιάρθρωση του MSCI Greece , η αξιολόγηση της S&P και το πακέτο στον Μυτιληναίο  

Εκτός από την άνοδο του Γεν. Δείκτη πάνω από τις 940 μονάδες, σήμερα είχαμε ρεκόρ συναλλαγών για το 2022, με τζίρο που έφτασε τα 186 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 98 εκατ. ευρώ στον Μυτιληναίο. Οι βασικοί λόγοι είναι ότι οι επενδυτές ποντάρουν στην αναδιάρθρωση του MSCI Greece ενώ την Μεγ. Παρασκευή υπάρχει πιθανότητα αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την S&P.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα μεταβιβάστηκε πακέτο 4,5 εκατ. μετοχών (περίπου το 3,15% του μετοχικού κεφαλαίου) προς ξένο επενδυτή στην τιμή των 17 ευρώ που κρίνεται ως κίνηση με ξεχωριστό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μυτιληναίος και Alpha Bank είχαν το 60% του τζίρου

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γεν. Δείκτης βρέθηκε στις 940,69 μονάδες με άνοδο 1,54% που προήλθε κυρίως από την καλή πορεία της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το Γεν. Δείκτη να εκτινάσσεται στις 931 μονάδες για να ακολουθήσει σταδιακή άνοδος προς τις 935 μονάδες και προς το τέλος της συνεδρίασης η υπέρβαση των 940 μονάδων. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 185,5  εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 74 έκλεισαν ανοδικά και οι 30 πτωτικά. Να σημειωθεί ότι Μυτιληναίος και Alpha Bank πραγματοποίησαν σήμερα το 60% του συνολικού τζίρου.

Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 1,88% και ο δείκτης FTSE Mid Cap κατά 0,39%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (4,9%) με την μετοχή της Alpha Bank να πρωταγωνιστεί, τα Τρόφιμα-Ποτά (3,96%) λόγω Coca Cola HBC, Πρώτες Ύλες (1,86%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (1,74%), Βιομηχανίες-Προϊόντα (1,43%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (-3,83%), Τηλεπικοινωνιών (-1,05%), Υγεία (-0,47%). Η αυριανή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία της Μεγ. Εβδομάδας και η αγορά ουσιαστικά θα δείξει εάν θα απορροφήσει την πρόσφατη ανοδική κίνηση ή θα δημιουργήσει παρακαταθήκες για περαιτέρω άνοδο πάνω από τις 940 μονάδες Γεν. Δείκτη.

Source