Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Μειώνουν τα δάνεια οι τράπεζες στην Ευρωζώνη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

«Σφίγγουν οι στρόφιγγες» για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά οι τράπεζες στην Ευρωζώνη καθώς η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις αυξάνεται δραματικά. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ, η ζήτηση για δάνεια από τις επιχειρήσεις αυξάνεται καθώς υπάρχει αυξημένη ανάγκη για λειτουργικά κεφάλαια. Ωστόσο οι τράπεζες κατά το β’ τρίμηνο 2022 ήταν εξαιρετικά φειδωλές στις δανειοδοτήσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια για τα νοικοκυριά, καταγράφηκε ήπιος περιορισμός (σύσφιγξη) των δανείων.
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα (supply chains disruptions), η άνοδος του κόστους ενέργειας και η αύξηση των τιμών οδηγούν τις τράπεζες της Ευρωζώνης να εκτιμούν την αύξηση του ρίσκου ως παράγοντες περιορισμού των δανείων. Επίσης θεωρούν ότι αυξάνεται το κόστος κεφαλαίου στους ισολογισμούς τους. Για το 3ο τρίμηνο 2022 περιμένουν έναν νέο περιορισμό των πιστωτικών κριτηρίων για δάνεια προς τις επιχειρήσεις.  

Τι έγινε στην Ελλάδα το β’ τρίμηνο

Δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις

Κατά το β’ τρίμηνο του 2022, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα και κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2022.
Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις ΜΧΕ παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, παρόλο που το περιθώριο επιτοκίου των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια παρουσίασε μικρή κάμψη.
Η συνολική ζήτηση δανείων από τις ΜΧΕ, στο β’ τρίμηνο του 2022, αυξήθηκε, τόσο από τις μικρομεσαίες όσο και από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης ήταν η χρηματοδότηση παγίων επενδύσεων, αλλά και η επέκταση κεφαλαίων κίνησης. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες, αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.
Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δάνεια προς νοικοκυριά

Κατά το β’ τρίμηνο του 2022, τα κριτήρια και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.
Η ζήτηση για τα καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ για τα στεγαστικά μειώθηκε, σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν από την έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Οι παράγοντες που επηρέασαν την μείωση της ζήτησης των στεγαστικών δανείων ήταν αφενός το επίπεδο των επιτοκίων και αφετέρου η χειροτέρευση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Για το γ’ τρίμηνο του 2022, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό.
Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2022.

Source