Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Μεταβλητότητα σε Αμερική, ήπια άνοδος σε Ευρώπη. Στις 912 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α.Α

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ελληνικό χρηματιστήριο: Το rebalancing στον MSCI Greece  αύξησε τις συναλλαγές

Τέλος, στο ελληνικό χρηματιστήριο, το rebalancing στον δείκτη MSCI Greece έφερε μεγάλο όγκο συναλλαγών (290 εκατ. Ευρώ) με αυξημένες συναλλαγές σε Τέρνα Ενεργειακή (είχε αποφασιστεί η ένταξή της για σήμερα) με 26,6 εκατ. Ευρώ και στον ΟΤΕ με 19,84 εκατ. Ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε πολύ μικρό εύρος διακύμανσης (περίπου 4 μονάδες) και τελικά έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος (0,05%) στις 912,33 μονάδες.  Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 42 έκλεισαν ανοδικά και οι 65 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,17%, ο δείκτης FTSE Mid Cap υποχώρησε κατά (-0,47%). 

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,36%), Τεχνολογίας (1,22%), Πρώτες Ύλες (0,83%), Τράπεζες (0,52%). Ωστόσο η άνοδος αυτών των κλάδων ήταν αντίρροπη με την υποχώρηση Εμπορίου (-2,81%), Κατασκευών (-0,44%), Χρηματοοικονομικών (-0,43%), Τηλεπικοινωνιών (-0,2%).  

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και Eurobank.

Διεθνείς αγορές

Πλούσια η χρηματιστηριακή ειδησιογραφία κατά την τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Ο πληθωρισμός (εκτιμήσεις της Eurostat) στην Ευρωζώνη, η επικείμενη ομιλία Πάουελ στη FED στην Αμερική και το rebalancing του MSCI Greece ήταν τα 3 γεγονότα που διαμόρφωσαν την χρηματιστηριακή εικόνα σε Ευρώπη, Αμερική και Ελλάδα.

Οι ευρωπαικές εξελίξεις βασίστηκαν κυρίως στο γεγονός ότι ο μεσοσταθμικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει τον Νοέμβριο (εκτίμηση) σύμφωνα με την Eurostat. Εκτίμηση για μείωση πληθωρισμού στο 9% κάνει και για την Ελλάδα.  Οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές είχαν μεικτές μεταβολές αρχικά αλλά στην συνέχεια επικράτησαν οι αγοραστές. Στις 17.30 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,15%, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,58%, ο ιταλικός MIB άνοδο 0,16% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,49%.

Στην Αμερική, οι επενδυτές ανέμεναν την ομιλία Πάουελ αργά το απόγευμα (ώρα Ελλάδος). Οι τάσεις στις αμερικανικές αγορές ήταν μεικτές με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,63%, ο S&P 500 μειώνονταν κατά 0,31% και ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 0,23%.

Source