Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Μεταβλητότητα στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ήπια πτώση του Γενικού Δείκτη

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι αλλαγές που περίμενε η χρηματιστηριακή αγορά στους δείκτες MSCI δεν ήρθαν παρά μόνο η έκτακτη είσοδος της ΔΕΗ στον δείκτη προχθές και η διαγραφή του ΟΛΠ από τον δείκτη Small Cap. Στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφηκε μεταβλητότητα ανάμεσα στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και αντίρροπες δυνάμεις ανάμεσα στα χρηματοοικονομικά και μη χρηματοοικονομικά blue chips.

Στις 913,94 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο εκτός από τις μικρές αυτές αλλαγές στον MSCI Standard που ήταν ήδη γνωστές στην αγορά, μόνο τα εταιρικά αποτελέσματα μπορούν να κινητοποιήσουν αγοραστές στα παρόντα επίπεδα. Η αγορά κινείται πλαγιοκαθοδικά  και η συνεδρίαση της Παρασκευή ολοκληρώθηκε με τον Γενικό Δείκτη στις 913,94 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,42%. Μία εξέλιξη που μάλλον δεν την θεωρεί η αγορά ιδιαίτερα αρνητική. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,14 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 52 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με υποχώρηση  (-0,45%) και η μεσαία κεφαλαιοποίηση είχε υποχώρηση (-0,17%). Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη άνοδο ήταν Πετρέλαιο-Αέριο (2,1%), Βιομηχανικές-Υπηρεσίες (1,22%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (1,19%).  Την μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-2,27%), Τεχνολογίας (-1,5%), Ταξίδια-Αναψυχή (-1,47%). Τις περισσότερες συναλλαγές κατέγραψαν οι μετοχές ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου.

Οι αντίρροπες δυνάμεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Ο τραπεζικός κλάδος (οι 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές) είχαν εναλλαγές ενδοσυνεδριακών τάσεων και έκλεισαν και οι 4 πτωτικά ενώ δεν βοήθησαν στο κλείσιμο της συνεδρίασης και οι μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ που έκλεισαν πτωτικά. Αντίθετα ανέκαμψε η μετοχή της ΔΕΗ (ολοκληρώνοντας μάλλον την πρώτη φάση του dilution), η μετοχή του Μυτιληναίου, της Motor Oil, της Jumbo, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και των ΕΛΠΕ (βασίστηκαν στα εξαιρετικά τους αποτελέσματα). Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε και η δημόσια προσφορά για το ομολογιακό δάνειο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Διεθνείς αγορές – Μεταβλητότητα κοντά στα υψηλά των δεικτών

Η μεταβλητότητα στις ξένες αγορές συνεχίστηκε με τους αμερικανικούς δείκτες να ξεκινούν με μικρές μεταβολές (ανοδικές ή πτωτικές) και κοντά στα ιστορικά υψηλά τους ενώ μεικτές τάσεις επίσης κοντά στα ιστορικά υψηλά τους είχαν και οι μεγαλύτερες ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές.  Ίσως η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου Brent και WTI μπορεί να θεωρηθεί μία θετική εξέλιξη αλλά δεν επαρκεί για να τονώσει την ζήτηση στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι κινήσεις των μετοχών βασίζονται κυρίως στις χρηματοδοτήσεις των Κεντρικών Τραπεζών και στα εταιρικά αποτελέσματα.