Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Με άνοδο ο Γενικός Δείκτης στις 792,38 μονάδες διέψευσε τις απαισιόδοξες προβλέψεις

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Σε μία ημέρα που τα πάντα προεξοφλούσαν ότι θα είχαμε μία διόρθωση (ήπια ή βίαια), ο Γενικός Δείκτης στηρίχθηκε και από τη καλή εικόνα του τραπεζικού κλάδου (ειδικά Alpha Bank και Eurobank) και από την εξαιρετικά δυναμική κίνηση του δίδυμου ΟΤΕ και ΟΠΑΠ με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υποχωρήσει, αλλά και να κλείσει ανοδικά.

Αξιοσημείωτη είναι η εκτίναξη της αξίας συναλλαγών πάνω από τα 85 εκατ. Ευρώ που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ημερήσιους τζίρους από την αρχή της χρονιάς. Προφανέστατα κάτι κινείται σε επίπεδο επενδυτών και σε ποιότητα επενδυτών (μεγάλα χαρτοφυλάκια εγχώριων και ξένων).

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 792,38 μονάδες με άνοδο 0,63%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 56 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες , τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (3,73%), Ταξίδια-Αναψυχή (3,02%), Τηλεπικοινωνίες (2,34%) ενώ ο τραπεζικός δείκτες αυξήθηκε κατά 0,55%. Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-7,65%), Τροφίμων-Ποτών (-3,4%), Εμπορίου (-0,95%).

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι μακροοικονομικά, το α’ τρίμηνο 2021 φαίνεται πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου και με την μία επιπλέον εβδομάδα lockdown δυσκολεύεται ακόμη η κατάσταση για το λιανικό εμπόριο. Έχουν αναπτερωθεί οι ελπίδες για τον τουρισμό.

Τα αποτελέσματα θα κρίνουν τον Μάρτιο

Καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση βραχυπρόθεσμων τάσεων θα διαδραματίσουν όλο και περισσότερο μέσα στον Μάρτιο τα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2020 και οι μερισματικές αποδόσεις (όσες εισηγμένες μοιράσουν μέρισμα). Αν τα εταιρικά αποτελέσματα είναι καλύτερα των εκτιμήσεων, τότε θα διαμορφώνεται ένα θετικό κλίμα για τη μετοχή ιδιαίτερα από τους ξένους επενδυτές που πλέον αναζητούν αποδόσεις καλύτερες από τα επιτόκια.

Πτωτικά οι ξένες αγορές

Εν αντιθέσει με το ελληνικό χρηματιστήριο (διέψευσε τους φόβους μας), οι ξένες αγορές παραμένουν σε διορθωτική κίνηση. Πιο ήπιες οι υποχωρήσεις στην Αμερική, σε Dow Jones και S&P 500 και καθολικές οι διορθώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές (δυσκολευτήκαμε να διακρίνουμε θετικούς χρηματιστηριακούς δείκτες). Ο Φεβρουάριος τέλειωσε και πλέον καταστρώνονται τα σχέδια και οι επενδυτικές τάσεις για τον Μάρτιο για το κλείσιμο του α’ τριμήνου 2021.