Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Με «αέρα» 2,5 δις ευρώ η φορολογική πολιτική το 2022


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Δημοσιονομικό χώρο πάνω από 2,5 δις ευρώ για έκτακτες χρηματοδοτήσεις (π.χ. φυσικών καταστροφών) αναμένεται να έχει το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στο α’ εξάμηνο 2022 αφού εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πολιτική χρηματοδότησης των οικονομιών μέσα από τις επαναγορές ομολόγων και η πορεία των εσόδων προβλέπεται ότι θα είναι ανοδική λόγω της ανάπτυξης που αναμένεται και για το 2022. Η εξέλιξη αυτή αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα συνεχιστούν να είναι υψηλοί στο α’ εξάμηνο 2022 αλλά και η δημοσιονομική πολιτική θα έχει ευχέρεια κινήσεων σε θέματα φορολογικής πολιτικής.

Στο επίκεντρο ο ΕΝΦΙΑ και οι ενεργειακές επιδοτήσεις για το 2022

Οι δύο παράμετροι άσκησης φορολογικών ελαφρύνσεων είναι ο ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο διαμορφώνονται πολλά σενάρια που αφορούν την εισπραξιμότητα του φόρου και τη διαμόρφωση ρεαλιστικών αντικειμενικών αξιών και η εισπραξιμότητα των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ.

Ειδικά για τους έμμεσους φόρους εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξουν μειώσεις συντελεστών σε θέματα που αφορούν την ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα) προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.  

Μήνυμα για συνέχιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ και μείωσης των ελλειμμάτων το 2022

Οι προσδοκίες για την ελάφρυνση της φορολογίας είναι άμεσα εξαρτημένες από την πορεία της ανάπτυξης στη χώρα. Εάν το 2022, η ανάπτυξη ξεπεράσει τους προεξοφλημένους ρυθμούς που έχουν δώσει οι διεθνείς οργανισμοί, τότε υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δείξει ένα πιο ‘κοινωνικό’ πρόσωπο αλλά ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να περιορίσει τα επιχειρηματικά αντικινήτρα όπου υπάρχουν. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει να υπολογίζει ότι οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται πιο γρήγορα απ’ ότι στο παρελθόν και ότι το 2022 θα χρειαστούν 300-400 εκατ. ευρώ επιπλέον για να καλυφθούν οι συντάξεις αυτές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022 αυξάνεται στο 10,8%, σηματοδοτώντας ότι κατά το έτος 2022 όχι μόνο αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως το προ-πανδημίας επίπεδο του εγχώριου προϊόντος, αλλά αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω κατά περίπου 2%. Για το 2022 στόχος είναι η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών επενδύσεων εκτιμάται περίπου στο 11% για το 2021 και στο 23% για το 2022.
 
Η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023 σημαίνει ότι το πρωτογενές έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα συρρικνωθεί σημαντικά, από το 7,4% το 2021 στο 1,1% το 2022, επιστρέφοντας η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, αποκλειστικά μέσω της δυναμικής ανάκαμψης και της ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.