Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Με μικρή άνοδο ο Γενικός Δείκτης στις 873,61 μονάδες και χαμηλές συναλλαγές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αναιμική ήταν η αντίδραση του Γενικού Δείκτη (αλλά και των μετοχών) στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την άσχημη διόρθωση στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 873,61 μονάδες με άνοδο 0,63%. Ουσιαστικά έκλεισε στα ίδια επίπεδα μ’ εκείνα που άνοιξε την συνεδρίαση διαψεύδοντας έτσι τις προσδοκίες για κατοχύρωση των επιπέδων των 880 μονάδων. Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή, μόλις στα 71,9 εκατ. Ευρώ και στο ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων, οι 59 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά. Καλύτερη ήταν η εικόνα των τραπεζικών μετοχών με μόνο την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να κλείνει με αρνητική μεταβολή. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,85% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε οριακά.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (2,77%), οι Πρώτες Ύλες (1,79%), τα Ταξίδια-Αναψυχή (1,42%) και οι τράπεζες (1%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,93%), Κατασκευών (-0,87%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,49%), Υγείας (-0,47%).

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι μετοχές ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τερνα Ενεργειακή, Jumbo κινήθηκαν ανοδικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση και μαζί με την καλή κίνηση της Alpha Bank, της ΕΤΕ και της Eurobank κράτησαν την αγορά σε ανοδική κίνηση. Οι μετοχές αυτές που προαναφέραμε πραγματοποίησαν το 80% των συνολικών συναλλαγών.

Είναι εμφανές ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο λείπει η κινητήριος δύναμη που θα το ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα ενώ και οι κακοί χειρισμοί στο θέμα των τραπεζικών αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων έχουν απογοητεύσει αρκετούς μικρο-επενδυτές. Επί της ουσίας, το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί την μεταβλητότητα των ξένων αγορών έχοντας προεξοφλήσει όλες σχεδόν τις θετικές εκτιμήσεις και χωρίς μάλιστα να κινείται σε ιστορικά υψηλά όπως οι ξένοι δείκτες. Οι εκθέσεις των ξένων οίκων όσο και αισιόδοξες και να δείχνουν για την ελληνική οικονομία, δεν μπορούν να δημιουργήσουν αγοραστικό ενδιαφέρον εάν δεν υπάρξει και το κατάλληλο περιβάλλον γι’ αυτό.

H FED καθησυχάζει τις αγορές για τον (αμερικανικό) πληθωρισμό

Σε ότι αφορά τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές που ξεκίνησαν μετά τις 16.00 ώρα Ελλάδος, η κεντρική τράπεζα (FED) καθησύχασε τους φόβους για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και έτσι κατά το πρώτο δίωρο των συνεδριάσεων οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται ανοδικά. Στον αντίποδα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες μέχρι τις 18.00 ήταν στην πλειονότητά τους οριακά πτωτικοί.