Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Με οριακή υποχώρηση Γενικού Δείκτη στις 920,82 μονάδες και χαμηλές συναλλαγές κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η συνεδρίαση της Πέμπτης για το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορεί να δώσει συμπεράσματα για τις βραχυπρόθεσμες τάσεις. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε κόντρα στο ανοδικό ρεύμα στην Ευρώπη και συσσώρευσε με ελάχιστες συναλλαγές πάνω από τις 920 μονάδες. Μία εξέλιξη που οδηγεί το Γενικό Δείκτη να κλείσει με άνοδο σε σχέση με την αρχή του χρόνου (με μία συνεδρίαση να υπολείπεται). Οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης επίσης αναμένεται να κλείσουν με θετικές ετήσιες αποδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι η εγχώρια αγορά επιβράβευσε άμεσα ή έμμεσα τα αποτελέσματα των εισηγμένων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε μία δύσκολη χρονιά όπως το 2022.

Ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη διαμορφώθηκε στις 920,82 μονάδες με υποχώρηση 0,32%. Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλή στα 31 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 59 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,39%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-0,05%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Υγείας (1,37%), Προσωπικών Προϊόντων (0,84%), Κατασκευών (0,47%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Ταξιδίων (-1,04%), Πετρελαίου (-0,66%), Τροφίμων-Ποτών (-0,62%) ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι Τράπεζες (-0,47%).

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΔΕΗ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ξένες αγορές

Με θετικά σήματα αποχαιρετούν το 2022 οι ξένες αγορές. Οι αμερικανικοί δείκτες μετά το αρχικό καθοδικό ξεκίνημα βρίσκονται (στις 17.00 ώρα Ελλάδος) σε ανάκαμψη μετά από 3 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.  Ο τεχνολογικός Nasdaq έχει ξεφουσκώσει καθώς κινείται στα χαμηλά 2,5 ετών. Ο Dow Jones επιστρέφει πάνω από τις 33.100 μονάδες και ο S&P 500 πάνω από τις 3.800 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές, αυτές αναθάρρησαν από την άνοδο των αμερικανικών και κινούνταν ανοδικά λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος. Όμως το ελληνικό χρηματιστήριο, σήμερα βρέθηκε σε κατάσταση αφασίας με οριακή υποχώρηση και ελάχιστες συναλλαγές. Η έλλειψη συναλλακτικού ενδιαφέροντος ουσιαστικά καθήλωσε το Γενικό Δείκτη σε επίπεδα πέριξ των 920 μονάδων την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά. Ο DAX βρίσκονταν επέστρεψε προς τις 14.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC προς τις 6.500 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 είχε άνοδο 1,05%. Ωστόσο, εκτός από την καλή εικόνα που υπάρχει σε Αμερική και Ευρώπη, έχουμε και την περίπτωση της Κίνας η οποία βρίσκεται πάλι μπροστά στον κίνδυνο του Covid 19. Μία αρνητική παρακαταθήκη για το 2023.

Source