Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Με χαμηλές συναλλαγές η σημερινή συνεδρίαση

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο γνώριμο μοτίβο των ήπιων διακυμάνσεων ενόψει τέλους α’ εξαμήνου κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος αυξήθηκε οριακά (0,25%) στις 910,34 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν μόλις 45 εκατ. Ευρω μία από τις 5 χαμηλότερες μέσα στο α’ εξάμηνο. Ωστόσο, παρά την χαμηλή αξία συναλλαγών και την σχετική ατονία, υπήρξε κινητικότητα στις επιμέρους μετοχές και ειδικά στην μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση οι τίτλοι των οποίων εμφανίζουν καλή συναλλακτική δραστηριότητα.

Οι ανοδικοί και πτωτικοί κλάδοι

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ( FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,23% ενώ ο δείκτης (Mid Cap) είχε άνοδο 0,55%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,91%) με τη μετοχή του ΟΤΕ να καθοδηγεί την άνοδο, τα Ταξίδια-Αναψυχή με την μετοχή της Aegean να συνεχίζει για 5η συνεδρίαση έντονα ανοδικά, τις τεχνολογικές μετοχές (0,58%) που ακολουθούν τις διεθνείς τάσεις και τις τράπεζες (0,58%) που είχαν μία καλή συνεδρίαση παρά την μικρή υποχώρηση της ΕΤΕ.

Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Κατασκευών-Υλικών (-0,98%) λόγω υποχώρησης Ελλάκτωρ, Πετρελαίου-Αερίου (-0,81%) λόγω Motor Oil, Χρηματοοικονομικές (-0,81%) λόγω πτώσης ΕΧΑΕ και Τρόφιμα-Ποτά (-0,39%) λόγω οριακής υποχώρησης της Coca Cola HBC.

Οι επόμενες 5 συνεδριάσεις προς το τέλος του α’ εξαμήνου δεν αναμένεται να έχουν πολύ μεγάλες συγκινήσεις είτε ανοδικά είτε πτωτικά. Ουσιαστικά, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια ετοιμάζονται για το β’ εξάμηνο και προς το παρόν οι χρηματιστηριακές ‘μάχες’ μετατίθενται για αργότερα.

Διεθνείς αγορές – Σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Οι μετοχές τεχνολογίας πραγματοποιούν ένα ακόμη ράλι προς το τέλος του α’ εξαμήνου στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα ο δείκτης των τεχνολογικών μετοχών (Nasdaq) να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι μέσα σε 20 χρόνια περίπου, ο Nasdaq έχει αυξηθεί κατά 600% σε επίπεδο δείκτη ενώ οι επιμέρους μετοχές έχουν πολλαπλάσια άνοδο. Ήπιες μεταβολές καταγράφει ο δείκτης Dow Jones που κινείται κοντά στις 34.000 μονάδες έχοντας απομακρυνθεί ελάχιστα από τα ιστορικά του υψηλά ενώ οριακή άνοδο είχε δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης και ο S&P 500.