Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Νέα αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το Φεβρουάριο του 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,4 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,1 δισεκ. ευρώ. Μία εξέλιξη που μάλλον την περίμεναν στο Υπ.Οικ. και αποδίδεται στις μεγάλες ανατιμητικές τάσεις στα εισαγόμενα προϊόντα.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων διευρύνθηκε σε σχέση με το 2021 κατά 3,6 δισεκ. ευρώ, φθάνοντας τα 4,3 δισεκ. ευρώ.

Οι ανατιμήσεις στα εισαγόμενα προϊόντα αύξησαν τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 26,3% σε τρέχουσες τιμές (4,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 64,6% σε τρέχουσες τιμές (37,5% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 27,5% σε τρέχουσες τιμές (14,6% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 38,1% σε τρέχουσες τιμές (29,2% σε σταθερές τιμές).

Αύξηση του τουρισμού τον Φεβρουάριο 2022 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2021

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 314,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 302,5% σε σχέση με το 2021. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε παρά τη βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και κυρίως οι εξελίξεις στην Κίνα (Σαγκάη) δημιουργούν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και επηρεάζουν τα κόστη μεταφορών.

Source