Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Νέα υποχώρηση των χρηματιστηρίων. Στις 808 μονάδες ο Γεν. Δείκτης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι φόβοι για ύφεση στην Ευρώπη, οι γεωπολιτικές οξύνσεις και οι επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αποτελούν τα προβλήματα των χρηματιστηρίων στην παρούσα συγκυρία.

Σε πορεία προς ύφεση οι ευρωπαϊκές οικονομίες

Το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση για τη Γερμανία και την Ιταλία και οριακή ανάπτυξη 0,5% για το σύνολο της Ευρωζώνης. Με ετήσιο 9,2% αναμένει να τρέξει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα φέτος, που θα αποκλιμακωθεί στο 3,2% το 2023 με σταθεροποίηση μεσοπρόθεσμα στο 1,9% το 2027.

Ο δείκτης DAX λίγο μετά τις 17,30 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε κατά 0,9%, ο δείκτης CAC (γαλλικός) υποχωρούσε 0,43% και ο ιταλικός MIB κατά (-0,98%).

Ελληνικό χρηματιστήριο: Υποχώρηση προς τις 808 μονάδες του Γενικού Δείκτη

Μία συνεδρίαση αντίγραφο με τη χθεσινή ήταν η σημερινή για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης επηρεασμένος από την αρνητική διεθνή συγκυρία και την εγχώρια επενδυτική διστακτικότητα διολίσθησε κάτω από τις 810 μονάδες, φλερτάροντας με τις στηρίξεις των 805 μονάδων.

Τελικά έκλεισε στις 808,98 μονάδες με υποχώρηση 0,69%. Μία υποχώρηση σχετικά ήπια σε σχέση με την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών. Η αξία συναλλαγών και σ’ αυτή τη συνεδρίαση ήταν χαμηλή, μόλις 35,5 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 35 έκλεισαν ανοδικά και οι 59 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,59% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE mid cap) κατά 0,37%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (1%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,83%), Ταξιδιών-Αναψυχής (0,7%), Τροφίμων-Ποτών (0,43%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (-2,35%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,16%), Κατασκευών και Υλικών (-1,48%), Πρώτων Υλών (-1,03%). Οι τράπεζες υποχώρησαν 0,51%. Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η Jumbo, ο ΟΠΑΠ, η Τέρνα Ενεργειακή, ο Μυτιληναίος και η Eurobank.

Σε ότι αφορά τις ξένες αγορές, οι αμερικανικές είναι σαφέστατα επηρεασμένες από τις ‘επιθετικές’ προθέσεις της FED για μείωση του πληθωρισμού ενώ οι ευρωπαϊκές από τις υφεσιακές τάσεις που εμφανίζουν (ορισμένες οικονομίες της Ευρωζώνης ίσως έχουν ήδη εισέλθει σε ύφεση).

Source