
Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Η επικείμενη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να διαταράξει την ισορροπία μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων είτε με διεύρυνση του επιτοκιακού spread (χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και υψηλότερα επιτόκια χορηγήσεων) είτε με παράλληλη αύξηση και των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων προκειμένου να συγκρατήσουν κεφάλαια που θα αναζητήσουν καλύτερες αποδόσεις.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου είτε αφορά ακίνητα, είτε επιχειρήσεις είτε καταναλωτικά. Ειδικά στα καταναλωτικά δάνεια και στις κάρτες ίσως δούμε επιτόκια που θα αγγίξουν το 20% σε κάποιες (ακραίες) περιπτώσεις. Μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων θα καταγραφούν σε στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται στην τελευταία 2ετία πριν τη λήξη τους ενώ οι αυξήσεις στα επαγγελματικά δάνεια θα είναι διαπραγματεύσιμη η αύξηση ανάλογα με την επιχείρηση, τους τζίρους της, εάν είναι συνεπής απέναντι στην τράπεζα κ.ά.
Προσοχή στις αυξήσεις επιτοκίων συστήνει η Τράπεζα της Ελλάδος
Η Τράπεζα της Ελλάδος συστήνει στις τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις αυξήσεις επιτοκίων. Οι επικοινωνίες με τα ανώτατα στελέχη των ελληνικών τραπεζών σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την ΕΚΤ ουσιαστικά γίνονται για να κινηθούν οι τράπεζες σε μία γραμμή ισορροπίας ανάμεσα στην αύξηση επιτοκίων και στην αποφυγή δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων». Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυτή την περίοδο θα δημιουργήσει πισωγύρισμα στην προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν ‘τα κόκκινα δάνεια’ και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην οικονομία.
Αναμένεται κύμα αύξησης εξαγορών από τις αρχές 2023
Ο κίνδυνος εισόδου της Ευρωζώνης σε ύφεση στο δ’ τρίμηνο 2022 και α’ τρίμηνο 2023 απειλεί ιδιαίτερα τις μικρο-μεσαίες εταιρείες που δεν θα έχουν τα αντισώματα να αντισταθούν στις πιέσεις. Έτσι αναμένεται ένα κύμα πωλήσεων μικρο-μεσαίων εταιρειών που θα εκδηλωθεί είτε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 είτε από τις αρχές του 2023 και ανάλογα πως θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση
Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη, αντικείμενα εξαγορών θα είναι κυρίως μικρές εταιρείες οι οποίες μετά από 10 χρόνια κρίσης και περίπου 2 χρόνια ανάκαμψης-ανάπτυξης (2018-2019) βλέπουν μπροστά τους ένα τοίχο στα δανεισμό και μία κάμψη στη δραστηριότητα. Όπως εκτιμούν καταλύτες στις αποφάσεις θα είναι οι 3 τελευταίοι μήνες του χρόνου όπου εκεί θα φανούν οι αντοχές τους. Κλειδί θα είναι η ρευστότητα στα ταμεία, οι τζίροι, οι εξυπηρετήσεις δανείων και τα περιθώρια κέρδους. Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε ύφεση ενός ή δύο τριμήνων μέσα στο 2023 ή ακόμη και σε σημαντική υποχώρηση ανάπτυξης, τότε πολλές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε αναζητήσεις αγοραστών.
Ακόμη και στον κλάδο του τουρισμού όπου είχαμε το καλοκαίρι του 2022 μία σημαντικότατη ανάκαμψη και επιστροφή στα επίπεδα του 2019 στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν πάρα πολλά δάνεια που πρέπει να εξυπηρετηθούν και τα οποία θα καταγράψουν αύξηση στις δόσεις τους λόγω της ανόδου των επιτοκίων.