Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Να μην παρασυρθεί σε δημοσιονομική χαλάρωση λόγω εκλογών ζητά η Ε.Ε. από την κυβέρνηση

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα τα δημόσια έσοδα στο α’ εξάμηνο 2023 είναι ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες πιέσεις από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, επαγγελματικά επιμελητήρια και ΟΤΑ να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική ενόψει εκλογών.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί πολλές κρούσεις από την Ε.Ε. ότι θα πρέπει σταδιακά να σταματήσουν οι παροχές επιδομάτων και ότι θα πρέπει να τηρηθεί ο προϋπολογισμός. Το οικονομικό επιτελείο που ακολουθούσε την τακτική της μηνιαίας αναπροσαρμογής (από 3μηνιαίας) του προϋπολογισμού λόγω των έκτακτων συνθηκών των τελευταίων 2 ετών (πανδημία και πόλεμος) πλέον δεν έχει άλλη ευκαιρία για το 2022 και απ’ ότι φαίνεται ο προϋπολογισμός του 2023 θα έχει μόνο μία ευκαιρία αναπροσαρμογής του πριν το χρόνο των εκλογών.

Καθοριστικός για την πορεία των εσόδων (αλλά και των εξόδων) στο α’ εξάμηνο 2023 θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Εάν η ελληνική οικονομία καταφέρει να κινηθεί ανοδικά με αύξηση άνω του 3% επί του ΑΕΠ, εκτιμάται βάσιμα ότι μπορεί να συνεχίσει την επιδοματική πολιτική χωρίς να επηρεαστεί ή να παραβιαστεί η κοινοτική βούληση. Στην αντίθετη περίπτωση ανάπτυξη μικρότερη του 3% στο α’ εξάμηνο οδηγεί στη περικοπή πολλών επιδομάτων.

Το θέμα με τις αυξήσεις στις συντάξεις

Στο θέμα των συντάξεων, η κυβέρνηση έχει τάξει (προεκλογικής υφής) αυξήσεις και επιστροφή των συντάξεων σε παλαιότερα επίπεδα όμως αυτό παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί άμεσα, στις περισσότερες περιπτώσεις αιτούντων θα πραγματοποιηθεί μετά το α’ τρίμηνο 2023. Ο στόχος είναι σαφής. Ικανοποίηση συνταξιούχων κοντά στις εκλογές και αποφυγή μεγάλης δημοσιονομικής ‘τρύπας’.

Source