Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα εκτίναξαν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Του Ν. Σακελλαρίου συνεργάτη του Taxheaven

Οι αποφάσεις της FED για την στήριξη των ελληνικών ομολόγων ήταν αυτές που έδωσαν την ώθηση στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές που ωφελούνται τα μέγιστα από την περαιτέρω στήριξη και έμμεσα και για το ελληνικό χρηματιστήριο που βρέθηκε σε υψηλότερα επίπεδα εξαιτίας της ανόδου των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

Το σημερινό ξέσπασμα είχε λόγο και αιτία. Το ελληνικό χρηματιστήριο που ‘κώφευε’ στις προηγούμενες θετικές ειδήσεις αντιμετώπισε με ιδιαίτερη χρηματιστηριακή ανακούφιση την είδηση για τα ελληνικά ομόλογα που θα βελτιώσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών και θα τις επιτρέψει να δρομολογήσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Από την στιγμή που ήταν εμφανέστατη η χρηματιστηριακή ανακούφιση για τις τράπεζες, κινήθηκαν ανοδικά και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα blue chips. Σε τεχνικό επίπεδο, το ανοδικό σπάσιμο των 890 μονάδων επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη στο δρόμο προς τις 900 μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου. Απομένουν λιγότερες από 10 συνεδριάσεις για να λήξει η χρονιά και να βρεθεί η αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χρειαζόταν ένα θετικό σοκ για να κινηθεί ανοδικά, την στιγμή που και οι ξένες χρηματιστηριακές αγορές (αμερικανικές και ευρωπαικές) βρέθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα εξαιτίας οι μεν από την FED και οι δε από την ECB (ΕΚΤ). Ταυτόχρονα και η Bank of England (ΒοΕ) ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων αιφνιδιάζοντας μάλλον θετικά τη βρετανική κεφαλαιαγορά που περίμενε να συνεχιστεί η αταραξία. Οι αμερικανικές αγορές βρίσκονται σε δεύτερη ημέρα μεγάλης ανόδου με τον S&P 500 να επιστρέφει σε ιστορικά υψηλά. Έντονα ανοδικά συνέχισαν και οι μεγαλύτερες ευρωπαικές αγορές.

Η εκτίναξη των τραπεζικών μετοχών και ο Γενικός Δείκτης

Οι αγοραστικές κινήσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές οδήγησαν τον Γεν. Δείκτη πάνω από τις 890 μονάδες στα μισά της συνεδρίασης για να ακολουθήσουν και αγορές σε μη χρηματοοικονομικά blue chips που θωράκισαν την χρηματιστηριακή άνοδο.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γεν. Δείκτης βρέθηκε στις 892,83 μονάδες με άνοδο 1,07%. Η αξία συναλλαγών ήταν σαφώς αυξημένη στα 65,1 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 74 έκλεισαν ανοδικά και οι 31 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,22% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 1,41%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (4,41%), των Τραπεζών (2,74%), των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,22%), Τεχνολογία (1,18%), Κατασκευών (1,08%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών (-0,23%) και Εμπορίου (-0,2%).

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό δείκτη, ενδεικτικά οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών κινήθηκαν ως εξής. Την μεγαλύτερη άνοδο είχε η Alpha Bank (3,02%) και ακολούθησαν οι Εurobank (2,87%), η ΕΤΕ (2,79%) και η Πειραιώς (1,53%). Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών είχαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΕΤΕ, Entersoft και Μυτιληναίος.