Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Οι αρνητικές συνέπειες του πληθωρισμού και η επίσπευση έκδοσης ομολόγου 5 δις.

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου πιθανότατα θα ξεπεράσει το 5% εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους και της σταδιακής επιβάρυνσης στο κόστος παραγωγής και εισαγωγής πρώτων υλών. Το σενάριο που γράφαμε προ μηνών, ότι δηλαδή εάν ο πληθωρισμός ξεφύγει σε παγκόσμιο επίπεδο θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής φαίνεται ότι επαληθεύεται και πλήττει τόσο τις βιομηχανικές όσο και τις εισαγωγικές εμπορικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την επιχειρηματική αγορά , εάν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 5% τότε το μέσο κόστος παραγωγής στη βιομηχανία θα ξεπεράσει το 15% και αυτό ή θα μετακυληθεί μέσω αύξησης τιμών στον καταναλωτή ή θα τον απορροφήσει η επιχείρηση.

Στην κυβέρνηση έχουν φτάσει ήδη οι φωνές των επιχειρήσεων ότι η ζήτηση λόγω αύξησης τιμών έχει μειωθεί πάνω από 10% αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορεί να κάνει είναι είτε να παρέμβει προς την κατεύθυνση της φορολογικής και ασφαλιστικής ελάφρυνσης είτε να καλύψει το ενεργειακό κόστος και των επιχειρήσεων.

Στην πρώτη περίπτωση, το δημοσιονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Σκυλακάκης) τονίζει ότι δεν υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για φορολογικές διευκολύνσεις και ότι τα δημοσιονομικά όρια ενισχύσεων θα εξαντληθούν προς το τέλος του β’ εξαμήνου.

Επίσης και η μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων χρειάζεται την έγκριση από την Ε.Ε προκειμένου να μην θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Έκδοση ομολόγου ύψους 5 δις. Ευρώ στους επόμενους 2 μήνες

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ένα περιθώριο 5-6 μηνών για να προχωρήσει σε μία σημαντική έκδοση ομολόγου με άντληση περίπου 5 δις. Ευρώ ώστε να αντλήσει ρευστότητα για να αντιμετωπίσει τα επιχειρηματικά προβλήματα. Η πίεση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί την κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες να προβεί στην έκδοση νέου ομολόγου μέσα στους επόμενους 2 μήνες (Μάρτιο). Από εκεί και πέρα, οι ελπίδες για την εκτόνωση της πανδημίας και της μείωσης του ενεργειακού κόστους το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τον τουρισμό θα δημιουργήσει ένα ‘στρώμα ασφαλείας’ στην ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Προστιμολαγνεία» στην κυβέρνηση

Το γεγονός ότι τα περισσότερα οικονομικά μέτρα, περνούν στον τύπο με την μορφή προστίμων αποδίδεται σε κακή επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης την οποία έχουν υιοθετήσει στελέχη από το οικονομικό επιτελείο κατόπιν συμβουλών της ομάδας του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με παραπολιτικές φήμες, η άποψη που υιοθετήθηκε είναι ότι «ο Έλληνας καταλαβαίνει μόνο κάτω από τον φόβο των προστίμων» και έχει οδηγήσει πολλά Μέσα μαζικής ενημέρωσης να προβάλλουν περισσότερο τα πρόστιμα παρά την ουσία των μέτρων. Μία κίνηση που μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα σε μία κουρασμένη κοινωνία.