Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Οι παρατάσεις έχουν πάντοτε τη δική τους ιστορία…

Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN

Λίγο πριν το τέλος του έτους και την εκπνοή της προθεσμίας, χρονιάρες μέρες, αποφασίστηκε η νέα παράταση για την υποβολή των αποκλίσεων του έτους 2021 έως την 31η Μαρτίου 2023.

Η κάθε παράταση έχει τη δική της ιστορία. Έτσι και τούτη που δόθηκε χθες αργά το βράδυ, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το έτος 2022. Ένα λιτό κείμενο στο δελτίο τύπου, δίχως ψιμύθια, αλλά και χωρίς να αναφέρονται οι λόγοι που οδήγησαν τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. στο να δώσει και νέα παράταση.

Άραγε, δόθηκε για τη διευκόλυνση των υπόχρεων και των λογιστών όπως είθισται να λέγεται από τους αρμόδιους; Μήπως δόθηκε γιατί συνέπιπτε η καταληκτική ημερομηνία με την παραμονή της πρωτοχρονιάς; Μήπως επειδή δεν ήταν όλοι έτοιμοι για να υποστηρίξουν την υποβολή των αποκλίσεων ή μήπως γιατί κανείς δεν ασχολείται; Μπορεί όμως να είναι και συνδυασμός ορισμένων εκ των ως άνω περιπτώσεων. Οι συνάδελφοι μπορούν εύκολα να λύσουν το «γρίφο».

Όταν για μία φορολογική υποχρέωση -που αφορά σε ένα κομμάτι του ομολογουμένως μεγαλεπήβολου εγχειρήματος που ονομάζεται MyData- παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία παραπάνω από μία φορά, τότε είναι πασιφανές πως κάτι δεν πάει καλά. Κι ας μη βαυκαλιζόμαστε, δεν δίνονται τέτοιες παρατάσεις επειδή οι ιθύνοντες σέβονται τον κλάδο μας. 

Το γεγονός ότι έχουν καθοριστεί μέχρι στιγμής τρεις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής για τις αποκλίσεις του 2021 (σ.σ. αρχικά, 31/10/2022, εν συνεχεία με την πρώτη παράταση έως 31/12/2022 και τώρα έως 31/3/2023), αποτελεί μία μόνο ένδειξη για το ότι αναγνωρίζεται κι από την ίδια τη Διοίκηση πως υπάρχει πρόβλημα. Όμως, η πιο τρανή απόδειξη για τα μείζονα προβλήματα στην υλοποίηση υποβολής των αποκλίσεων (αλλά και πλειάδας θεμάτων γύρω από τη  εφαρμογή των MyData) είναι οι ατελείωτες εργατοώρες που έχουν χαθεί μέχρι στιγμής από τους λογιστές όλης της χώρας που κλήθηκαν για μία ακόμη φορά να βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά.

Κατά τη γνώμη μας, η ιστορία που κρύβεται πίσω από την ως άνω παράταση είναι αφενός μεν, η απροθυμία των συναδέλφων να ασχοληθούν με το θέμα των αποκλίσεων του 2021, αφετέρου δε, το ότι δεν είναι έτοιμες όλες οι εταιρείες λογισμικού να υποστηρίξουν το εγχείρημα. Αυτές είναι οι αιτίες κατά την άποψή μας, δεν υπάρχει κάτι άλλο, ούτε άλλοι λόγοι.

Το κύμα δυσαρέσκειας και απροθυμίας το έχουν αντιληφθεί και στην Α.Α.Δ.Ε. Γι’ αυτό, αλλά και για τους προαναφερόμενους λόγους, θεωρούμε πως αποφασίστηκε να δοθεί ένα τρίμηνο ακόμη μήπως και αλλάξει το κλίμα. Βέβαια, υπό τη δαμόκλειο σπάθη των προστίμων (σ.σ. ίσως και επιπρόσθετων των ήδη θεσπισμένων, πολλά ακούγονται τελευταία άλλωστε) θα αναγκαστούν όλοι (ή μήπως όχι όλοι;) να προβούν στην υποβολή των αποκλίσεων του έτους 2021 και τότε θα έρθουν στην επιφάνεια όλα αυτά για τα οποία διαμαρτύρεται ο κλάδος μας εδώ και πολύ καιρό.

Η κάθε παράταση λοιπόν έχει τη δική της ιστορία. Απλά κάποιοι τη γράφουν στον «τοίχο» με μπογιά…

Source