Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Οριακή άνοδος με πολύ χαμηλές συναλλαγές στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες οριακά ανοδικά στις 923,26 μονάδες 0,22%). Ωστόσο η αξία συναλλαγών, στα 23 εκατ. ευρώ πρέπει μα είναι μία από τις χαμηλότερες των τελευταίων ετών. 

Θα πρέπει να πάμε πολύ πίσω χρονικά (στην εποχή του Ευρώ) για να δούμε αξία συναλλαγών κάτω από τα 23 εκατ. ευρώ και οι η χαμηλή αξία συναλλαγών βεβαίως δεν μπορεί να μας δώσει χρηματιστηριακά  συμπεράσματα. Η απουσία εγχώριων και ξένων επενδυτών είναι κάτι παραπάνω από ορατή.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,13% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,26%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών (3,26%), Υγείας (1,09%), Πρώτων Υλών (0,98%), Τεχνολογίας (0,82%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-0,81%), Εμπορίου (-0,77%) και Τροφίμων-Ποτών (-0,13%). Οι τράπεζες είχαν οριακή άνοδο 0,13%.

Από το χθεσινό όγκο συναλλαγών, φαίνεται ότι σε επίπεδο συναλλαγών δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Πλέον διαμορφώνονται νέες συνθήκες και χαράσσονται νέες στρατηγικές για το 2023.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πτώση στις αμερικανικές αγορές

Οι αμερικανικές αγορές, χάλασαν το θετικό αφήγημα που είχε δημιουργηθεί για τη πορεία των χρηματιστηρίων. Η πτωτική κίνηση των 3 μεγαλύτερων αμερικανικών δεικτών περιόρισε και την αρχική άνοδο των ευρωπαϊκών δεικτών. Ο κίνδυνος για τις αμερικανικές αγορές είναι να έχουν τον πρώτο πτωτικό μήνα μετά τον Σεπτέμβριο. Αλλά αυτά μικρή σημασία έχουν μπροστά σε δύο βασικά θέματα. Στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στην υψηλότερη ανάπτυξη. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones κινείται με απώλειες προς τις 33.150 μονάδες, ο S&P 500 είναι χαμηλότερα των 3.900 μονάδων ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που πλέον κινείται καθοδικά προς τις 10.000 μονάδες. Είναι τουλάχιστον ειρωνικό ότι κάποιοι που υπεραμύνονταν των τεχνολογικών εξελίξεων και δικαιολογούσαν την άνοδο του Nasdaq το 2020-2021 ένα χρόνο μετά μιλούν για ‘σκάσιμο φουσκών’.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Ιανουάριος 2023 θα είναι κρίσιμος μήνας για την πορεία του πληθωρισμού και θα δείξει εάν η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2023 θα οδηγήσει σε ύφεση την Ευρωζώνη. Πάντως χρηματιστηριακά, οι δείκτες βρίσκονται μόλις 15% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους (μεσοσταθμικά).

Source