Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Οριακή υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 917,8 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η πτωτική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο ανατράπηκε μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών (γύρω στις 16.30 ώρα Ελλάδος) και  ξεκίνησε μία κίνηση αγοραστικού ενδιαφέροντος προς μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κυρίως, η οποία απορρόφησε τις προηγούμενες απώλειες και έφερε αρκετές μετοχές σε θετικό πρόσημο μεταβολής. Η λήξη της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 917,8 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0,03%. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις στα 70 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 49 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά. Ο δείκτης  FTSE Large Cap ήταν σχεδόν αμετάβλητος (-0,01%) και ο δείκτης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,39%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες , την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (1,52%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,47%), Ταξιδιών-Αναψυχής (1,25%)  και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-0,48%), Βιομηχανικών Προϊόντων και υπηρεσιών (-0,48%), Πρώτων Υλών (-0,43%). Οι μετοχές με τις υψηλότερες συναλλαγές ήταν οι ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αlpha, Μυτιληναίος.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε μία φάση ήπιας συσσώρευσης μεταξύ 900-920 μονάδων που θεωρείται ότι προέρχεται από την διελκυστίνδα μεταξύ των υπαρκτών μακροοικονομικών προβλημάτων (πληθωρισμός, ελλείμματα, ακρίβεια κλπ) και μίας ικανοποιητικής ανάπτυξης το 2021 καθώς και εντυπωσιακής βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας. Η διελκυστίνδα αυτή σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της πανδημίας δημιουργεί στασιμότητα στην χρηματιστηριακή κίνηση και αποκόμιση κερδών σε συγκεκριμένες μετοχές.

Οι παράγοντες που βελτίωσαν την εικόνα της αγοράς

Οι αμερικανικές αγορές επέστρεψαν σε μία σταθεροποιητική ή ήπια ανοδική πορεία και συμπαρέσυραν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προς υψηλότερα επίπεδα μετά το αρχικό πτωτικό ξεκίνημα. Το ελληνικό χρηματιστήριο απορρόφησε τις αρχικές απώλειες (όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές) ενώ και η θετική έκθεση για την ελληνική ανάπτυξη από την Ε.Ε που βλέπει ανάπτυξη της τάξης του 7,1%  για το 2021 που είναι σημαντικά υψηλότερη της προηγούμενης εκτίμησης του 6,2%.

Βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας

Πιο συγκεκριμένα, ανάπτυξη 7,1% για φέτος και 5,2% για το 2022 προβλέπει στις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με οδηγό τις επενδύσεις από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και του τουρισμού.

Ωστόσο προβλέπει για το 2023 ανάπτυξη 3,6% έναντι πρόβλεψης του ΥΠΟΙΚ για ανάπτυξη 4,1%.

Οι παράγοντες που θα ωθήσουν στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας σύμφωνα με την Κομισιόν είναι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία αναμένεται να έχει αύξηση για φέτος κατά 3,3%, 2,5% το 2022 και 2,1% το 2023. Επίσης σημαντική συμμετοχή στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας είναι η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του τουρισμού. Στον τομέα των επενδύσεων η Κομισιόν εμφανίζεται επίσης αισιόδοξη προβλέποντας αύξηση κατά 15,3% φέτος και 13,4% το 2022 και 8,2% το 2023.