Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ο αμερικανικός πληθωρισμός έφερε ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η 3μερη ανοδική κίνηση στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Αμερικής σταμάτησε σήμερα με την ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού Αυγούστου που βγήκε λίγο υψηλότερα απ’ ότι περίμεναν οι αγορές.

Η βίαια πτώση των αμερικανικών αγορών και η διακριτική υποχώρηση των ευρωπαϊκών

Οι ευρωπαικές αγορές είχαν «κοκκινίσει» πριν από την έναρξη των αμερικανικών και βέβαια η διόρθωση συνεχίστηκε και μετά την έναρξη των αμερικανικών χρηματιστηρίων. Οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν κατά τις 17.20 ώρα Ελλάδος, αρκετά ‘βίαιες’ διορθώσεις με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 2,29% και να κινείται στις 31.630 μονάδες, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 2,44% και να παλεύει να κρατήσει τις 4.000 μονάδες.

Στην Ευρώπη (Ε.Ε), οι πιέσεις ήταν μικρότερες. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 1,12% στις 13.255 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά 0,87% στις 6.278 μονάδες, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx υποχωρούσε κατά 0,99% και ο ιταλικός MIB κατά -0,7%.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού διακόπτει προς το παρόν και τις σκέψεις για ήπια αύξηση επιτοκίων σε πιο μεγάλο χρονικό ορίζοντα, όπως τουλάχιστον είχαν εκδηλωθεί πρόσφατα.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε από νωρίς την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών η οποία επιδεινώθηκε και από την ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού. Ο Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε στις 840,81 μονάδες με υποχώρηση 1,07%. Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι χαμηλή στα 57,47 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 40 έκλεισαν ανοδικά και οι 63 πτωτικά. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η Eurobank, η Alpha Bank, η Motor Oil, η ΕΤΕ και ο Μυτιληναίος.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,34% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε οριακή υποχώρηση (-0,01%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Πετρελαίου-Αερίου (-3,03%) λόγω της είδησης ότι επίκειται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για αυξημένη φορολόγηση των διυλιστηρίων, Τράπεζες (-2,49%), Υγεία (-1,27%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (0,75%), Βιομηχανικών Προϊόντων (0,61%), Εμπορίου (0,46%), Πρώτες Ύλες (0,23%).

Αν δεχθούμε ότι η σημερινή διόρθωση ήταν ένα φυσιολογικό επακόλουθο της προηγούμενης ανοδικής κίνησης, ίσως η αυριανή συνεδρίαση σε Ευρώπη και Αμερική να είναι καλύτερη ή τουλάχιστον με μειωμένες ρευστοποιήσεις. Βρισκόμαστε σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας και μειωμένης ‘ορατότητας’ με αποτέλεσμα να έχουμε μη προβλέψιμες χρηματιστηριακές τάσεις.

Source