Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε οριακά κατά 0,17% στις 774,80 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η παγκόσμια αγορά ομολόγων εισέρχεται σταδιακά στην περίοδο ανόδου των αποδόσεων και αυτό είναι αρνητικό για τα χρηματιστήρια. Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζεται και αυτό από την ανοδική κίνηση των αποδόσεων ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετου να προσεγγίζει πλέον ανοδικά το 1%. Μία κίνηση που προκαλεί με την σειρά της ανησυχία σε τράπεζες, επενδυτές και δανειολήπτες.  

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες είναι εύλογο, χρηματιστηριακά ο τραπεζικός κλάδος να ταλαιπωρείται ακόμη και με θετικές κινήσεις αναδιάρθρωσης όπως οι κινήσεις της Alpha Bank, της Eurobank εδώ και μήνες, της ΕΤΕ και την πρόθεση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Ο τραπεζικός κλάδος έχει διαφοροποιηθεί και κινείται ανάλογα με την δυναμική κάθε τραπεζικής μετοχής χωριστά.

Τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, έχοντας κάνει ανοδική κίνηση κατά το προηγούμενο διάστημα, δεν έχουν δυναμική για περαιτέρω δυναμική άνοδο παρά μόνο δειλές κινήσεις με αυξημένη μεταβλητότητα. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση είδαμε μετοχές που είχαν σταθεροποιηθεί το προηγούμενο διάστημα να κάνουν υπερβάσεις. Ενδεικτικά η επιστροφή της Aegean (14%) λόγω του επικείμενου ανοίγματος του τουρισμού από τον Απρίλιο και μετά, η άνοδος του ΟΠΑΠ (πάνω από 2%) και η συνέχιση της ανόδου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά και την νέα συμφωνία που εξήγγειλε την Δευτέρα ο πρόεδρος της. Καλή κίνηση και για την μετοχή της Μυτιληναίος.

Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε οριακά κατά 0,17% στις 774,80 μονάδες (έχοντας κάνει υψηλό ημέρας στις 786 μονάδες). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα συνήθη επίπεδα των 55,3 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 48 πτωτικά. Στο ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων οι 55 μετοχές ήταν ανοδικές και οι 48 πτωτικές.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Υγείας (8,29%), Ταξιδιών-Αναψυχής (2,56%), Πρώτων Υλών (1,66%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,7%), Κατασκευών (-0,24%), Τηλεπικοινωνιών (-0,14%).

Οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν προς το παρόν την πορεία των αποδόσεων των ομολόγων

Στις διεθνείς αγορές, οι δύο μεγαλύτερες  κεντρικές τράπεζες  (FED και ΕΚΤ) ελέγχουν προς το παρόν την πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομολόγων. Όμως δεν παύει να υπάρχουν φόβοι ανεξέλεγκτης ανόδου, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση πληθωρισμού και προβλήματα ρευστότητας σε τράπεζες και επιχειρήσεις.