Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πάνω από τις 840 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με άνοδο 1,07%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Νέα άνοδος για τον Γεν. Δείκτη στις 840,69 μονάδες

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές ακολούθησε και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και πάλι οι συναλλαγές ήταν χαμηλές και προς το τέλος της συνεδρίασης κάμφθηκε η ορμητικότητα της ανόδου.

Συνεδρίαση ανόδου αλλά χαμηλών και πάλι όγκων η σημερινή για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να αγγίζει στην αρχή της συνεδρίασης τις 848 μονάδες (υψηλό ημέρας) και τελικά να κλείνει στις 840,69 μονάδες με άνοδο 1,07%. Η αξία συναλλαγών και πάλι χαμηλή στα 55,08 εκατ. Ευρώ αλλά εμφανώς θετικό το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 75 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 41 πτωτικά.

Στους επιμέρους κλάδους, κυριάρχησε η άνοδο των τραπεζών με 4,3% ακολούθησαν οι βιομηχανικές (3,79%) με σημαντική άνοδο σε Μυτιληναίο και Cenergy, οι πετρελαϊκές επιβεβαίωσαν το ανοδικό momentum με 2,96% και οι τεχνολογικές παραμένουν σε πλήρες κανάλι ανόδου με 2,96%. Να σημειωθεί η επιστροφή ενός θεσμικούς ‘χαρτιού’ του ΑΔΜΗΕ σε μία καλή κίνηση με αυξημένους όγκους συναλλαγών. Οι μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο ήταν ο ΟΠΑΠ, η ΕΤΕ, ο ΟΤΕ, η Motor Oil και η ΔΕΗ.

Η 3η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά και στις διεθνείς αγορές, τονώνει το αίσθημα της επενδυτικής αισιοδοξίας εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και εκτίναξης του πληθωρισμού. Μία θετική εξέλιξη που δείχνει ότι οι καταστάσεις σε μικροοικονομικό επίπεδο δεν είναι τόσο άσχημες όσο φαίνονται οι μακροοικονομικές εξελίξεις. Βέβαια τα βραχυπρόθεσμα ανοδικά ράλι δεν εγγυώνται ότι θα υπάρχει και αντίστοιχη συνέχεια όταν δεν υποβοηθούνται από εξωγενείς παράγοντες όπως είναι οι Κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαικές και αμερικανικές αγορές

Διεθνές ανοδικό κλίμα λόγω εταιρικών συνθηκών και της ελπίδας ότι οι μεγάλες οικονομίες δεν θα μπουν σε ύφεση καταγράφεται στα χρηματιστήρια. Οι αμερικανικές αγορές κινούνται πάνω από τις στηρίξεις τους και με αρκετά αυξημένους όγκους συναλλαγών και οι 5 μεγαλύτερες ευρωπαικές αγορές δείχνουν σημαντικές ανοδικές αντιδράσεις.

Source