Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

«Παγωμένες» οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Αναβλήθηκαν 4 εκδόσεις που ήταν προγραμματισμένες στο πρώτο εξάμηνο 2022

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

«Παγωμένες» είναι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από τις αρχές Μαρτίου και μετά εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της εκτίναξης του πληθωρισμού σε υψηλά 20ετίας. Για μία ελληνική επιχείρηση υψηλής αξιολόγησης το εταιρικό κουπόνι υπό τις παρούσες συνθήκες διαμορφώνεται στα επίπεδα του 5,5-6% ενώ όσο θα αυξάνεται ο πληθωρισμός και έρθουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, το κουπόνι για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που θα επιδιώξουν εκδόσεις ή επανεκδόσεις εταιρικών ομολόγων θα αγγίξει το 7%. Στελέχη της τραπεζικής αγοράς που είναι υπεύθυνα για τις θεματοφυλακές (custodian) των εταιρικών ομολόγων τονίζουν ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο εάν κάποια εταιρείας θελήσει να εκδώσει εταιρικό ομόλογο δύσκολα θα πέσει κάτω από το 8% στο κουπόνι. Μία τέτοια απόδοση ουσιαστικά απαιτεί αύξηση τζίρου πάνω από 20% και καθαρής κερδοφορίας 10% η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη να επιτευχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες. Εύλογα λοιπόν οι επιχειρήσεις έχουν ‘παγώσεις’ τις αιτήσεις που είχαν κάνει σε τράπεζες και χρηματιστηριακές για την έκδοση εταιρικών ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες 4-5 εκδόσεις που ήταν προγραμματισμένες μέχρι το τέλος Ιουλίου φαίνεται ότι έχουν ακυρωθεί ή μετατεθεί στις καλένδες, για να βρουν καλύτερες συνθήκες.

Αντί εταιρικών ομολόγων οι επιχειρήσεις προτιμούν τα κλασσικά τραπεζικά  δάνεια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα κεφάλαια κίνησης τους. Ακόμη και εάν τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων είναι αντίστοιχα των κουπονιών των ομολογιακών δανείων, οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι μπορούν να διαπραγματευθούν καλύτερα τους όρους τους.  

Που έκλεισαν τον Απρίλιο οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων

Καθοδικά κινήθηκε τον Απρίλιο ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς ακολουθώντας την πορεία του κρατικού δείκτη σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,54% φτάνοντας τις 139,7 μονάδες.

Συγκεκριμένα, η μεσοσταθμική απόδοση του δείκτη μειώθηκε κατά 14 μονάδες βασεις (μβ) στο 3,65% στα τέλη Απριλίου κρατώντας αυτή τη δυναμική και το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου κατά τη διάρκεια του οποίου κατέγραψε πρόσθετες απώλειες της τάξης των 57 μβ με την απόδοση να ανέρχεται άνω του 4,2%. Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των ομολόγων του δείκτη κατέγραψε πτώση με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται από τα ομόλογα της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (4,73%) με λήξη το 2026, FRIGOGLASS (3.96%) με λήξη το 2025 και COCA-COLA (3,33%) με λήξη το 2031. Αντίθετα, ανοδικά κινήθηκαν τον Απρίλιο τα ομόλογα της INTRALOT (5,68%) με λήξη το 2024, της ELVAHALCOR (2,05%) με λήξη το 2028 και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,84) με λήξη το 2024.

Source