Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

«Παγωμένη» συνεδρίαση με χαμηλές συναλλαγές στο ΧΑ


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

“Παγωμένη” (κυριολεκτικά και μεταφορικά) η  συνεδρίαση σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές φτάνοντας στις 803 μονάδες αλλά σταδιακά και ελλείψει συναλλακτικού ενδιαφέροντος να υποχωρεί κάτω από τις 800 μονάδες αλλά και κάτω από το χθεσινό κλείσιμο. Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 795,91 μονάδες με πτώση της τάξης του -0,06%. Η αξία συναλλαγών ήταν η 4η χαμηλότερη του 2021, στα 46 εκατ. ευρώ.  Με άνοδο έκλεισαν 52 μετοχές, με υποχώρηση επίσης 52 μετοχές, δείχνοντας την γενικότερη ουδετερότητα της συνεδρίασης.

Στους κλάδους με την μεγαλύτερη άνοδο βρέθηκαν Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες (2,31%), οι τηλεπικοινωνίες (1,99%) και τα προσωπικά -οικιακά προϊόντα (0,66%). Με την μεγαλύτερη υποχώρηση έκλεισαν οι κλάδοι των  Πρώτων Υλών (-2,44%), Τραπεζών (-1,37%), Πετρελαίου και Αερίου (-0,92%). 

Τα διστακτικά βήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αναζητεί κάποια τάση και όσο δεν την βρίσκει τόσο ο Γενικός Δείκτης συσσωρεύει επί μακρόν στα παρόντα επίπεδα. Οι ειδήσεις που προέρχονται από το μακροοικονομικό πεδίο δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες αφού δείχνουν ότι το α’ τρίμηνο 2021 είναι ουσιαστικά χαμένο. Οι ελπίδες για την ελληνική οικονομία περιστρέφονται στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού και στην -ευκταία- έναρξη του τουρισμού από το β’ τρίμηνο 2021.

Επίσης, κινητήριος δύναμη στο Χ.Α είναι οι ειδήσεις από τις επιχειρήσεις που δρομολογούν μεμονωμένες ανοδικές ή καθοδικές τάσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση σήμερα ήταν η ανακοίνωση του ομίλου “Μυτιληναίος” για την νέα μεγάλη επένδυση στην ενέργεια (αποθήκες ενέργειας στη Βόρεια Ελλάδα). Η είδηση αυτή αρκούσε να δημιουργήσει αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή.

Από εκεί και πέρα, μεικτές τάσεις εμφανίστηκαν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με χαμηλές γενικότερα συναλλαγές. Ο τραπεζικός κλάδος διόρθωσε μεν άλλη η πτώση του αντισταθμίστηκε από την άνοδο του ΟΤΕ (τηλεπικοινωνίες).

Ξένες Αγορές: Σε νέο ρεκόρ ο Dow Jones , μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

Στην Αμερική, ξανάρχισαν οι χρηματιστηριακές συνεδριάσεις μετά την Παρασκευή (Δευτέρα ήταν αργία) και ευθύς εξαρχής ο Dow Jones κινούνταν προς νέα ιστορικά υψηλά (πάνω από τις 31.570 μονάδες στα μέσα της συνεδρίασης) και ο S&P 500 κινείται προς την ΄στρατόσφαιρα’ των 4.000 μονάδων ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη αναλυτών.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, οι τάσεις ήταν μεικτές. Ο γερμανικός DAX υποχωρούσε οριακά όπως και ο γαλλικός CAC ενώ ανοδικά ήταν ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ (AEX), ο ισπανικός (ΙΒΕΧ) ενώ  ο ιταλικός (MIB) υποχωρούσε και αυτός οριακά. Η παρουσία του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ιταλίας έχει δώσει σημαντική κινητικότητα στα ιταλικά ομόλογα και γενικότερα στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας.