Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: Αίτημα για μη νομιμοποίηση της διαδικασίας έγκρισης του οικονομικού προϋπολογισμού 2021 του ΟΕΕ

www.dpko.gr

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣτΑ) του ΟΕΕ με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ καταγγέλλουμε την πολιτικά απαράδεκτη, νομικά διάτρητη και παράτυπη διαδικασία για την έγκριση του οικονομικού προϋπολογισμού 2021 του ΟΕΕ, που δρομολογείται από την Κεντρική Διοίκηση (ΚΔ) με ευθύνη της πλειοψηφίας (ΔΗΚΙΟ-ΝΔ, ΠΔΣΟ-ΚΙΝΑΛ, ΠΟΕ-ΚΙΝΑΛ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΦΕΕ, ΑΚΙΟΕ), σύμφωνα με την κατεύθυνση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Σημειώνουμε ότι η ΣτΑ είναι ενιαίο και ανώτατο όργανο του ΟΕΕ (ανώτερο της ΚΔ), όχι μια σύσκεψη «συμβουλατόρων». Η όποια απόφαση και ψηφοφορία διασφαλίζονται μόνο μέσω της συλλογικής και διά ζώσης λειτουργίας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για απαράδεκτη μεθόδευση από πλευράς κυβέρνησης και ηγεσίας του ΟΕΕ για fast truck διαδικασίες, παρακάμπτοντας τη ΣτΑ του ΟΕΕ ως αρμόδιου ανώτατου οργάνου που αποφασίζει για τους οικονομικούς προϋπολογισμούς-απολογισμούς, με πρόσχημα την πανδημία. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή των δυνάμεων της ΝΔ για παραγκωνισμό και υποβάθμιση της ΣτΑ (γεγονός που έχουμε καταγγείλει επανειλημμένως), με τη στήριξη στην πράξη από τις παρατάξεις ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ και «ανεξάρτητες». Aκόμα πιο σοβαρό ζήτημα είναι ότι με αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση αποδεικνύεται ότι στρώνουν το έδαφος για τη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία σαφώς δεν έχει καμία σχέση με συλλογική διαδικασία. Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει με αποφασιστικότητα νόμο για το αποφασιστικό χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος με μαζικό φακέλωμα και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με στόχο να ελεγχθούν τα συνδικάτα από το κράτος και την εργοδοσία. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πλειοψηφία των σοβαρών ζητημάτων δεν κουβεντιάζονται ούτε καν σε επίπεδο ΚΔ. Το ΟΕΕ έχει μετατραπεί σε παράρτημα της κυβέρνησης.

Η μεθόδευση εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για υποκατάσταση των οργάνων και των δια ζώσης Γενικών Συνελεύσεων, της ζωντανής συζήτησης, συμμετοχής, ελέγχου και πολιτικής διαπάλης, με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες χωρίς ουσιαστική συζήτηση, που θα εγκρίνουν απλά άνωθεν αποφάσεις χωρίς συμμετοχή, έλεγχο, διαπάλη και αντίθεση.

Ακόμη όμως πιο προκλητική είναι η απάντηση του Προέδρου του ΟΕΕ στις δικαιολογημένες ενστάσεις της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ στην τελευταία συνεδρίαση ΚΔ, που δήλωσε ότι «ο Υπουργός είπε ότι δεν μπορείτε να συνεδριάσετε με τηλεδιάσκεψη»!!! Δηλαδή ο Υπουργός αποφάσισε για το αν και με ποιο τρόπο θα συγκληθεί η ΣτΑ, χωρίς να έχει τέτοιο δικαίωμα και δικαιοδοσία, «γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια» Θεσμικό Πλαίσιο και όργανα του ΟΕΕ!!! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι καμία από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΔΗΚΙΟ-ΝΔ, ΠΔΣΟ-ΚΙΝΑΛ, ΠΟΕ-ΚΙΝΑΛ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΦΕΕ, ΑΚΙΟΕ) που εκπροσωπούνται στην ΚΔ δεν τοποθετήθηκαν.

Το εκβιαστικό και προκλητικό επιχείρημα προς τους αντιπροσώπους της ΣτΑ (για να έχουν και μια δικαιολογία βρε αδελφέ…) ότι αν δεν εγκριθεί άμεσα ο προϋπολογισμός, κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του ΟΕΕ, αποτελεί εμπαιγμό! Με δική τους ευθύνη επί μήνες δεν πάρθηκε οποιοδήποτε μέτρο για τη σύγκλιση της ΣτΑ, ενώ τώρα ακολουθούν μια νομικά διάτρητη διαδικασία, αφήνοντας έρμαιους τους υπαλλήλους.

Ακόμη και σε σχέση με το Άρθρο 491 του ν. 4781/2021 που επικαλούνται, παραβιάζουν και δεν τηρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Ο νόμος μιλά για «εξαιρετικώς επείγοντα θέματα και εφόσον δεν είναι δυνατή η συνεδρίαση διά ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου».

Από τον Ιανουάριο του 2021 απαιτούμε να συγκληθεί η ΣτΑ με κάθε πρόσφορο τρόπο. Αντί να γίνει προσπάθεια, έστω μέσω τηλεδιάσκεψης, από την αρχή συζητούσαν αδιαπραγμάτευτα για την παράτυπη και απαράδεκτη διαδικασία με email. Πουθενά δεν υπάρχει η αιτιολογημένη απόφαση της ΚΔ που να εξηγεί ότι δεν μπορεί να γίνει η σύγκλιση της ΣτΑ, έστω μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως προβλέπει το Άρθρο 491 του ν. 4781/2021. Το email που στάλθηκε στα μέλη της ΣτΑ ενέχει τη θέση ενημέρωσης και όχι πρόσκλησης για σύγκληση ΣτΑ. Η Ν29/09.03.21 συνεδρίαση στην οποία γίνεται αναφορά στο email είναι αυτή κατά την οποία ο πρόεδρος έκανε απλά ενημέρωση για την απόφαση του Υπουργείου για τις συνελεύσεις των δημόσιων φορέων.

Οι εκλεγμένοι με την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ δηλώνουμε ότι θεωρούμε τη διαδικασία αυτή παράτυπη, δεν συμμετέχουμε και δεν τη νομιμοποιούμε. Δηλώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι με τον οικονομικό προϋπολογισμό και τον καταψηφίζουμε γιατί:

• πάνω από 9,5εκ€ αφορούν προγράμματα κατάρτισης που θα «ξεκοκαλίσουν» ΚΕΚ και μεγάλες εταιρίες και σκοπό έχουν α) τη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση στην πολιτική του κεφαλαίου, ανέργων και εργαζομένων οικονομολόγων και σε καμία περίπτωση δεν εμπλουτίζουν το επιστημονικό υπόβαθρο των χιλιάδων, ειδικά των νέων, οικονομολόγων β) την περαιτέρω προώθηση φθηνών ευέλικτων εργαζόμενων χωρίς ουσιαστικά δικαιώματα.

• πάνω από 2,3εκ€ προέρχονται από την τσέπη των λογιστών για να έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να ασκούν το επάγγελμα

Καλούμε όλους τους αντιπροσώπους της ΣτΑ να μην νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία με τη συμμετοχή τους, να την καταγγείλουν και να απαιτήσουν τη σύγκλιση της ΣτΑ. Να δηλώσουν με κάθε τρόπο την αντίθεση τους στον προτεινόμενο προϋπολογισμό, που απομυζαίνει για ακόμα μια φορά τους λογιστές-φοροτέχνες και προωθεί πακτωλό χρημάτων στα ΚΕΚ για εκμετάλλευση των ανέργων οικονομολόγων.

Καταγγέλλουμε την ωμή παρέμβαση της Κυβέρνησης στις λειτουργίες του ΟΕΕ.

Απαιτούμε να συγκληθεί εδώ και τώρα η ΣΤΑ.

Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ αντιπρόσωποι στη ΣτΑ:
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΖΑΜΠΕΤΑ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΔ)
ΚΑΠΑΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΚΛΑΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ