Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΚΤ ότι ξεκινά η περίοδος της σταδιακής μείωσης των επαναγορών ομολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, του γνωστού PEPP έφερε αύξηση των πιέσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και βέβαια στο ελληνικό αλλά τουλάχιστον ξεκαθάρισε τις προθέσεις της ΕΚΤ. Το σκεπτικό της απόφασης της ΕΚΤ είναι ότι από την στιγμή που η ανάπτυξη στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι υψηλή, το PEPP που επέφερε πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά.

Το θετικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, βελτίωσε σημαντικά την εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και παράπλευρα στην ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αξιών. Ο Γενικός Δείκτης, πριν την ανακοίνωση, έδειχνε ότι κράταγε τις στηρίξεις των 900 μονάδων. Όμως από την ανακοίνωση και μετά, υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες για να καταφέρει προς το τέλος να ισορροπήσει κοντά στις 900 μονάδες αλλά κάτω απ’ αυτές.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 899,22 μονάδες με υποχώρηση 0,69% και αυξημένη αξία συναλλαγών κοντά στα 80 εκατ. Ευρώ προερχόμενη από αρκετά πακέτα συναλλαγών, ιδιαίτερα στη Eurobank και στην Τράπεζα Πειραιώς. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 53 έκλεισαν ανοδικά και οι 74 ήταν πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,63% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 0,67%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1%), το Εμπόριο (0,39%) και η Τεχνολογία. Την μεγαλύτερη υποχώρηση, τα τρόφιμα-ποτά (-2,99%) με τη μετοχή της Coca Cola HBC να χάνει αυτά που κέρδισε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, οι Πρώτες Ύλες (-1,08%), οι Πετρελαϊκές (Διυλιστήρια) υποχώρησαν 0,9%, οι Βιομηχανικές (-0,76%), οι Κατασκευές (-0,73%). Σε επίπεδο μετοχών, από την πτώση διασώθηκαν οι μετοχές της Alpha Bank, Jumbo (ΜΠΕΛΑ) και Titan International, Intralot από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ενώ θετικά μεν αλλά με έντονη μεταβλητότητα κινήθηκε η μετοχή της Τράπεζας Αττικής από την μεσαία κεφαλαιοποίηση.