Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πληθωρισμός, πανδημία και φορολογική «κόπωση», οι πονοκέφαλοι στο Υπ. Οικονομικών


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Θα ξεπεράσει το 5% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στις ανατιμητικές τάσεις που καταγράφουν όχι μόνο τα καύσιμα (οι τιμές του Brent αγγίζουν πλέον τα επίπεδα των 79-80 δολαρίων/βαρέλι) αλλά και οι ανατιμήσεις στο σύνολο των επιχειρηματικών κλάδων και δραστηριοτήτων στην ελληνική επικράτεια. Η αύξηση του πληθωρισμού λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στις συνθήκες αυτές και το γεγονός αυτό προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μέτρα κατά της πανδημίας. Απόθεμα 5 δις ευρώ στην περίπτωση lockdown τον Ιανουάριο

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού Ιανουαρίου στην περίπτωση που περάσουμε σε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο κ. Σκυλακάκης έχει διαβεβαιώσει και τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο περίπου 5 δις ευρώ το οποίο επιτρέπει να αντιμετωπιστεί και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ένα lockdown που θα διαρκέσει πάνω από 15 ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ανοικτός δίαυλος του Υπ.Οικ. με το Υπουργείο Υγείας ούτως ώστε στην περίπτωση που χρειαστεί να πάμε σε lockdown μέσα στον Ιανουάριο που μπορεί να διαρκέσει μέχρι τον Φεβρουάριο, να υπάρχουν κεφαλαιακά διαθέσιμα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Φορολογική «κόπωση» του πληθυσμού

Όμως το δυσμενές αυτό σενάριο μπορεί να γίνει και χειρότερο στην περίπτωση που συνεχιστούν να αυξάνονται οι οφειλέτες στην εφορία. Το επιτελείο του κ. Σκυλακάκη παρακολουθεί τους ρυθμούς ανόδου των οφειλών και έχει επισημάνει ότι υπάρχει κίνδυνος να διαμορφωθεί το ποσοστό των μη συνεπών φορολογουμένων στο 20% του συνόλου του φορολογικού πληθυσμού, ένας τεράστιο ποσοστό.  

Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, ίσως οδηγήσει και τους συνεπείς φορολογουμένους να καθυστερήσουν πληρωμές και να χαθεί η φορολογική συνείδηση που είχε καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.