Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πληθωρισμό στο 12% τον Ιούνιο στην Ελλάδα δίνουν τα στοιχεία της Eurostat

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο (ετήσια βάση) κατέγραψε νέα άνοδο και διαμορφώθηκε στο  12% σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat. Η αύξηση του ΔΤΚ στην Ευρωζώνη είναι στο 8,6%, γεγονός που δείχνει ότι διευρύνεται η απόκλιση μεταξύ του ελληνικού και του μεσοσταθμικού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Eπίσης ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα είναι ιστορικά υψηλός (από την εισαγωγή του ευρώ).

Μεγάλη ήταν και η άνοδος σε μηνιαία βάση, από τη στιγμή που εν λόγω δείκτης επιταχύνθηκε κατά 2,5%, καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο Ευρωζώνης, πίσω από το 2,8% της Εσθονίας.
Η άνοδος προήλθε κυρίως από την αύξηση των τιμών ενέργειας (είχαμε μεγάλο ανοδικό σερί στο πετρέλαιο τον Ιούνιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη μέτρηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός σημείωσε σε ετήσια βάση άνοδο κατά 11,3%, από 10,2%. Οι δύο στατιστικές αρχές χρησιμοποιούν διαφορετική μέθοδο μέτρησης και καταγραφής των στοιχείων και γι’ αυτό υπάρχει απόκλιση μεταξύ του εναρμονισμένου στην Ευρωζώνη και στο λεγόμενο εθνικό πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στην έκθεσή της για τη νομισματική της πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτική την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιά να διαμορφωθεί στο 7,6%.

Source