Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΠΟΛ: Πέμπτη 6 Μάη απεργούμε!

ΠΟΛ
Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
Κάνιγγος 27, Αθήνα
Τ: 210.3810081, 210.3802923
F: 210.3801227
Email: [email protected]
www.pol.org.gr

Μόνο θυμηθείτε το: αν η ελευθερία δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας,
εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα. Γεια σας

Γ. Ρίτσος «Σκοπευτήριο Καισαριανής» Για τους 200 εκτελεσμένους 1 Μάη 1944

Πρωτομαγιά – μέρα σύμβολο, μέρα αγώνα

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα των εργαζόμενων, των συνδικάτων τους και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών! Εργαζόμενοι και ταξικά σωματεία τιμούμε την Πρωτομαγιά αγωνιστικά, παρά τις μεθοδεύσεις ώστε να μετατραπεί σε μια ακίνδυνη γιορτή.

Πέρσι τέτοιες μέρες, με την «οργανωμένη απειθαρχία» των συγκλονιστικών συγκεντρώσεών μας δώσαμε το μήνυμα της ελπίδας σε όλο τον κόσμο. Σπάσαμε στην πράξη τις απαράδεκτες κυβερνητικές απαγορεύσεις δίνοντας το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς σε πρωτόγνωρες συνθήκες.

Πέμπτη 6 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

135 χρόνια από το Σικάγο, 101 χρόνια από την κατάκτηση του 8ώρου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση μας γυρίζει κυριολεκτικά έναν αιώνα πίσω! Με το νέο νομοσχέδιο επιδιώκει την κατάργηση του 8ωρου, και την δυνατότητα για 10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή μέχρι και για 6 μήνες, με τον εργοδότη να αποφασίζει αν το ωράριο μας θα είναι σπαστό ή ενιαίο, αν και πόσο θα δουλέψουμε παραπάνω από το 8ωρο, την αντικατάσταση των υπερωριών από ρεπό ή μειωμένο ωράριο, το πότε θα παίρνονται τα ρεπό.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο – μαύρο λέγοντας ότι με τη θεσμοθέτηση του 10ώρου προστατεύουν δήθεν το 8ωρο(!!!), ότι το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την 4ήμερη εργασία «χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές», ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η παραπέρα ελαστικοποίησή του είναι προς όφελος μας και όλα αυτά «προαιρετικά»!

Η πραγματικότητα αποδομεί τα κυβερνητικά παραμύθια…

Ο νόμος θα επιφέρει απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζομένους που αντιστοιχούν σε μείωση εισοδήματος περίπου 14%, ενώ το όφελος για τους εργοδότες είναι πολλαπλάσιο καθώς εξοικονομούν και τις ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση της υγείας μας από τα συνεχόμενα 10ωρα, πλήρη απορρύθμιση της οικογενειακής και κοινωνικής μας ζωής, που κανένα ρεπό και καμιά μείωση του χρόνου εργασίας κάποια άλλη μέρα (πιθανόν ύστερα από πολλές βδομάδες εξαντλητικής δουλειάς) δεν μπορεί να αποκαταστήσει ή να αντισταθμίσει.

Σχετικά με το ρεπό και τις άδειες έχουμε μεγάλη πείρα…Πόσες υποσχέσεις σε περιόδους φόρτου δουλειάς ότι οι απλήρωτες υπερωρίες μας θα συμψηφιστούν με ρεπό που δεν δόθηκαν ποτέ… Πόσες μέρες άδειες που χάθηκαν μεταξύ προθεσμιών… Πόσες πιέσεις ακόμα και όταν είμαστε σε άδεια να ανοίξουμε laptop γιατί οι δουλειές «τρέχουν»… Πόσοι εκβιασμοί για να ληφθεί η ετήσια άδεια σε μη βολικές για μας περιόδους, πχ την προηγούμενη άνοιξη εν μέσω του lockdown.

Όσο για την «προαιρετικότητα» της ισχύος του νόμου…κυκλοφορεί ένα πολύ εύστοχο αστειάκι. «Αν θες δουλεύεις 10ωρο, αν δεν θες παίρνουν άλλον και το δουλεύει αυτός». Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η σχέση εργοδότη-εργαζόμενου εκ φύσεως δεν είναι ούτε ίση ούτε ακριβώς ελεύθερη.

Έχουμε γίνει μάρτυρες της «πρωτοπορίας» των μεγάλων εταιρειών του κλάδου να μετατρέπουν ήδη το 8ωρο σε 10ωρο με τις ίδιες αποδοχές, «ξεθάβοντας» μέχρι και «Μεταξικά» διατάγματα, για να διαχωρίσουν την ώρα διαλείμματος από τον εργάσιμο χρόνο, για να διαχωρίσουν το μισθό σε νόμιμο και υπερβάλλων ώστε να αιτιολογήσουν ότι η αμοιβή της υπερεργασίας είναι ενσωματωμένη στους μισθούς μας, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο 120 ώρες «νόμιμης» απλήρωτης εργασίας το χρόνο (οι οποίες με γενναιοδωρία της κυβέρνησης αυξάνονται σε 150 με το νέο νόμο!). Αν ο «πήχης» είναι στο 8ωρο και γίνονταν αυτά, ας σκεφτούμε τι θα σημαίνει ο «πήχης» να πάει στο 10ωρο

Τα παραπάνω πάνε πακέτο με την τρομοκρατία, τον εκφοβισμό και την επίθεση στα ταξικά σωματεία που δεν πειθαρχούν και έχουν το “θράσος” να αντιδρούν. Γι’ αυτό ταυτόχρονα με τον εργασιακό μεσαίωνα φέρνουν και τον νόμο για το χτύπημα στων σωματείων με απαγορεύσεις απεργιών και κινητοποιήσεων, με διευκόλυνση απολύσεων συνδικαλιστών, με το ηλεκτρονικό φακέλωμα – μητρώο, με ποινικές και οικονομικές προεκτάσεις για τα σωματεία ώστε να τα μετατρέψουν σε υποχείρια κάθε κυβέρνησης. Προωθείται και παραπέρα χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση θέλοντας να μετατρέψουν τον εργαζόμενο-ασφαλισμένο σε χρηματοδότη-πελάτη των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Συνάδελφοι, ο ένας χρόνος πανδημίας φανέρωσε ξεκάθαρα τις διαχρονικές επιδιώξεις των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Ο κλάδος μας έχει πικρή εμπειρία από τον “εκσυγχρονισμό” τους. Τι να πρωτοαναφέρουμε :

– την τηλεργασία που επέφερε μεγάλη αύξηση του ωραρίου και με το νομοσχέδιο θα μονιμοποιηθεί.

– τις αμέτρητες ώρες εργασίας ώστε να βγουν οι εργασίες, να προλάβουμε τις προθεσμίες, να μελετήσουμε τις εκατοντάδες ΠΝΠ, να αναλάβουμε αμισθί λειτουργίες της «ψηφιακής μετάβασης» τους κράτους

– τις αναστολές εργασίας με ταυτόχρονη εργασία και πολλά ακόμα…

13 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας μετρούμε χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες ασθενείς από τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού, αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, ενώ οι προσλήψεις είναι δραματικά ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Τα κέρδη τους – Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!

Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες πήραν απόφαση για εορτασμό της Πρωτομαγιάς με ΑΠΕΡΓΙΑ στις 6 Μαΐου. Αντίστοιχη απόφαση πήρε η ΑΔΕΔΥ, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοί, άλλοι μαζικοί φορείς.

Η θλιβερή ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ με διάθεση να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο αρνήθηκε επιδεικτικά την πρόταση εκατοντάδων σωματείων και συνδικαλιστών όλων των παρατάξεων για να γιορταστεί η Πρωτομαγιά αγωνιστικά, απεργιακά στις 6 Μάη και επικύρωσαν την πρόταση του “υπουργού του δεκάωρου” για την Τρίτη του Πάσχα! Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προσπάθησε να εφησυχάσει, ότι τάχα το νομοσχέδιο αργεί αλλά και όταν έρθει «θα αξιολογήσουν… αν και εφόσον… χρειάζεται αγωνιστική απεργιακή απάντηση». Από κοντά ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ έλεγε “είμαστε υπέρ του διαλόγου. Μπορεί και να πείσουμε την κυβέρνηση”. Η δήλωση όμως του Παναγόπουλου πως «οι αγώνες και οι διαδηλώσεις παίζουν με τις ζωές των εργαζομένων» ξεπέρασε σε συκοφαντία και αθλιότητα ακόμα και τις πιο ακραίες και αντιδραστικές φωνές της κυβέρνησης.

Η ΠΟΛ καλεί σε αγώνα!

Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου να εντείνουν τη δράση τους, παίρνοντας πρωτοβουλίες για την οργάνωση της απεργίας στις 6 Μάη, να συνεδριάσουν τα ΔΣ, να ενημερωθούν οι συνάδελφοι. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για νέα απεργία σε περίπτωση που τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο στην Βουλή. Να πραγματοποιηθούν πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας

Γινόμαστε μέλη στα σωματεία μας και οργανώνουμε την δράση μας.

Φέτος είναι χρονιά αρχαιρεσιών για την πλειοψηφία των σωματείων μελών της ΠΟΛ. Με την αίτηση εγγραφής στο χέρι δίνουμε τις δυνάμεις μας ώστε πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου να γραφτούν στα σωματεία! Το δυνάμωμα της οργάνωσής μας και των αγώνων μας, θα είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας! Με όπλο την συλλογική οργάνωση δίνουμε την μάχη στον κλάδο μας για την προστασία της υγείας, του ωραρίου, του εισοδήματος.

Όλοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις την Πέμπτη 6 Μάη

Απαιτούμε:

– Να μην φέρει η κυβέρνηση το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο με τις «ανατροπές του αιώνα».

– Καμία καταστρατήγηση του 8ωρου, πληρωμή των υπερωριών μας από το πρώτο λεπτό!

– Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αποτροπή των αδήλωτων υπερωριών

– Άμεση επιστροφή όλων των εργαζομένων στους χώρους εργασίας με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία.

– Μέτρα για την προστασία της υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

– Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας.

Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους!

Το Διοικητικό Συμβούλιο