Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

ΠΟΦΕ-Ε Συνεργαζόμενες Δυνάμεις: Αίτημα παράτασης φορολογικών δηλώσεων πέραν τις 29 Ιουλίου

Π.Ο.Φ.Ε. – Ε.
– ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

 
ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό
κ. Χρήστο Τριαντόπουλο
Τον Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2022

Θέμα: Αίτημα Παράτασης Φορολογικών Δηλώσεων πέραν τις 29 Ιουλίου 2022

Οι λογιστές – φοροτεχνικοί είναι ένας κλάδος ο οποίος εργάζεται ακατάπαυστα εδώ και 2,5 χρόνια για να υλοποιήσει την οικονομική πολιτική της Πολιτείας εν καιρώ πανδημίας, φέροντας ει πέρας τις διαδικασίες αποτελεσματικά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Παρά τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας επωμίζεται και την υποχρέωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κάθε έτος. Έτσι και φέτος όπως κάθε χρόνο άρχισε το γαϊτανάκι των παρατάσεων.

Εμείς ως κλάδος έχουμε επανειλημμένα εξαγγείλει ότι δεν θέλουμε καμία παράταση αρκεί να λειτουργούν όλα στην ώρα τους και όχι από στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να αναρτώνται στοιχεία και να εκδίδονται διευκρινιστικές αποφάσεις.

Θα αναφερθώ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2021. Πράγματι ξεκίνησε νωρίς να λειτουργεί η υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (30/3/2022), όμως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το my-data (δεν ήταν έτοιμες οι επιχειρήσεις, δεν ήταν έτοιμες ορισμένες εταιρίες πληροφορικής), είχε ως αποτέλεσμα να μην υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις στην ώρα τους και η ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων 30/6/2022, άφηνε τις μισές και παραπάνω επιχειρήσεις εκτός. Δόθηκε παράταση έως 29/7/2022, και αυτή η καταλυτική ημερομηνία αποδεικνύεται ανέφικτη για την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και σας αναφέρω τους λόγους παρακάτω. 

Ο μήνας Ιούλιος είναι από τους ποιο δύσκολους μήνες για τους Λογιστές – φοροτεχνικούς διότι είναι:
> μήνας που υποβάλλουμε παράλληλα και το ΦΠΑ του 2ου τριμήνου.
> Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης επιδότησης για το ρεύμα (Power Pass),
> σε λίγο θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων.
> Άνοιξε η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή αίτησης επιδότησης στις ηλεκτρικές συσκευές
> Έχουν αναρτηθεί οι βεβαιώσεις για την ενημέρωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής
> Υπάρχει έξαρση της πανδημίας covid-19 γεγονός που δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα λογιστικά γραφεία (Σχεδόν όλα υπολειτουργούν ενώ υπάρχουν και γραφεία που έχουν κλείσει για κάποιες ημέρες λόγω κρουσμάτων)
> Λοιπές υποχρεώσεις ασφαλιστικού και εργατικού περιεχομένου
> Υποβολή των εσόδων my-data έως τις 30/06/2022 και εν συνεχεία η διόρθωση των αποκλίσεων,

Όλες οι επιπλέον δραστηριότητες που προστίθενται στον μήνα Ιούλιο καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2021 τον μήνα Ιούλιο.

Και ερωτώ τι πρόβλημα θα δημιουργήσουν στα δημόσια έσοδα η παράταση των φορολογικών δηλώσεων, όταν η σημερινή κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να δοθούν άμεσα οι επιδοτήσεις (των καυσίμων, του ρεύματος και των ηλεκτρικών συσκευών) στους φορολογουμένους λόγω τις ακρίβειας η οποία προήλθε από την υπερβολική αύξηση του ρεύματος, των καυσίμων με συνεπακόλουθο και στα είδη πρώτης ανάγκης.
 
Κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών, καταλάβετε ότι πρέπει να βλέπετε τους λογιστές – φοροτεχνικούς ως συνεργάτες και όχι ως ανθρώπους ενός κατώτερου θεού. Εργάζονται ακατάπαυστα, έχετε μεταφέρει μεγάλο κόστος (μείωση προσωπικού δημοσίου) από το δημόσιο στις επιχειρήσεις και αυτό το έχετε πετύχει δια μέσου των λογιστών-φοροτεχνικών.

Η ψηφιοποίηση του δημοσίου που έχετε πετύχει σήμερα (με πολλά προβλήματα) οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στους λογιστές φοροτεχνικούς και εσείς δεν τους έχετε δώσει σχεδόν τίποτε.

Ζητούν να έχουν το δικαίωμα να ασθενήσουν, έχουν άδικο;

Όταν λέμε ασθένεια δεν εννοούμε μόνο από covid-19 αλλά και από όλες τις ασθένειες καθώς και οι γυναίκες που ασκούν το επάγγελμα να έχουν την δυνατότητα να κυοφορήσουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες χωρίς να καταστραφούν επαγγελματικά.

Ζητάμε την κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του νόμου 2873/2000. Και σας ερωτώ:
> Γίνεται δίκη χωρίς δικηγόρο;
> Εκδίδεται άδεια οικοδομής χωρίς υπογραφή αδειούχου μηχανικού
> Συντάσσεται συμβόλαιο αγοραπωλησίας χωρίς την υπογραφή του αδειούχου συμβολαιογράφου;
> Δίνεται γνωμάτευση ιατρική χωρίς να είναι από αδειούχο ιατρό;

Γιατί επιμένετε στην μη κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του νόμου 2873/2000. Ποιους εξυπηρετείται;

Τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου ή την παραοικονομία στην χώρα;

Κατά την ταπεινή μου άποψη και την 30ετή ενασχόληση μου με τα κοινά του κλάδου μου εξυπηρετείτε την παραοικονομία στην χώρα.
 
Κατόπιν όλων των παραπάνω πιστεύω να σας έδωσα να καταλάβετε ότι η παράταση των φορολογικών δηλώσεων είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να δίνεται με το σταγονόμετρο, διότι οι λογιστές – φοροτεχνικοί είναι οι πρώτοι που θέλουν να τελειώσουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, είναι άνθρωποι σκληρά εργαζόμενοι πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες και η συνεργασία μαζί τους είναι απαραίτητη για το καλό της χώρας μας σ’ αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία που εύχομαι να έχουμε ξεπεράσει τουλάχιστον την περίοδο της πανδημίας covid-19.

Πανίδης Αβραάμ
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Α’ Αντιπρόεδρος του ΟΕΕ
τέως πρόεδρος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε

Source