Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Προσέγγιση στις 890 μονάδες με μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με τις διεθνείς κεφαλαιαγορές να κινούνται και πάλι ανοδικά αλλά με πολύ χαμηλές συναλλαγές, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε σε μία οριακά ανοδική κίνηση προς τις 890 μονάδες κυρίως από την αντίδραση μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και πάλι με πολύ ισχνούς τζίρους. 

Ουσιαστικά το στοίχημα για το 2021 είναι να ολοκληρωθεί η χρονιά με το Γεν. Δείκτη προς τα επίπεδα των 890 μονάδων ή άνω αυτών των επιπέδων προκειμένου να επιστρέψει πάνω από τις 900 μονάδες από την αρχή του νέου έτους.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε σήμερα στις 889,29 μονάδες με άνοδο 0,38%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 43,2 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 63 έκλεισαν ανοδικά και οι 39 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 0,39% και ο δείκτης FTSE Mid Cap  κατά 0,4%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (2,12%), Εμπόριο (1,88%), Τράπεζες (0,93%), Ταξιδίων (0,9%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-2,58%), Πρώτων Υλών (-0,15%).  

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, OΠΑΠ, ΔΕΗ

Το ελληνικό χρηματιστήριο ισορροπεί ανάμεσα σε θετικά μακροοικονομικά μεγέθη και προσδοκίες και μικροοικονομικά αποτελέσματα κόντρα σε αρνητικές εξελίξεις όπως είναι ο πληθωρισμός, τα ελλείμματα και η ενεργειακή κρίση. Οι ξένοι επενδυτές δεν ασχολούνται αυτή την περίοδο με μικρές περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική. Οι ελπίδες για περαιτέρω άνοδο μετατίθενται τον Ιανουάριο του 2022.