Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Προϋπολογισμός και κοινωνικά μέτρα κοντινού ορίζοντα το α’ εξάμηνο

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ένας προϋπολογισμός ετεροβαρής και μεταχρονολογημένος είναι αυτός που φιλοδοξεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Ο βασικός στόχος είναι να λειτουργήσει με κοινωνικό προσανατολισμό κατά το α’ εξάμηνο μεταθέτοντας τις πιο επώδυνες πολιτικές μείωσης ελλειμμάτων για το β’ εξάμηνο.

Καταλύτης οι εκλογές μέσα στο α’ εξάμηνο

Αυτό βεβαίως συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος (και βασικότερος) είναι οι εκλογές που σε κάθε περίπτωση θα γίνουν στο α εξάμηνο (είτε στο α’ τρίμηνο είτε στο τέλος). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μίας κοινωνικής παροχής ήταν το food pass αλλά και η παράταση της λήξης των τελών κυκλοφορίας που για πρώτη φορά εξαγγέλθηκε στις 19 Δεκεμβρίου αντί για τις 31 Δεκεμβρίου.

Το θετικό και το αρνητικό σενάριο στα γραφεία του Μαξίμου

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η κυβέρνηση ποντάρει στο θετικό σενάριο να συνεχιστεί η ανάπτυξη στο α’ εξάμηνο και στο αρνητικό σενάριο να έχει ήπια υποχώρηση ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα πάρει την σκυτάλη των δημόσιων οικονομικών. Στη περίπτωση που είναι αυτοδύναμη η Ν.Δ, θα έχει μπροστά της το θερινό τρίμηνο με την δυναμική του τουρισμού για να κλείσει τις δημοσιονομικές ‘τρύπες’.

Στόχος η ανάπτυξη πάνω από 2,5% στο α’ εξάμηνο – Κλειδί οι εξαγωγές

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι είναι ευκταίος στόχος η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης άνω του 2,5% στο α’ εξάμηνο. Ποντάρουν στον αυξανόμενο ρυθμό χρηματοδοτήσεων από τα κοινοτικά κονδύλια, στην διατήρηση της ζήτησης και στην υποχώρηση του πληθωρισμού. Εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τότε το σενάριο για ανάπτυξη 2,5% θεωρείται απολύτως εφικτό. Επίσης σε διάφορες συζητήσεις και συναντήσεις με οικονομικά think tank (ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, τράπεζες) τονίζεται απ’ όλες τις πλευρές ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο ανοδικός ρυθμός των εξαγωγών.

Το 2021, σε όρους ΑΕΠ, η Ελλάδα εξήγαγε περισσότερο από τις Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, και άγγιξε το ποσοστό της Πορτογαλίας, χώρα η οποία για πολλούς αναλυτές αποτελεί πρότυπο επιτυχημένης αλλαγής μοντέλου ανάπτυξης με βάση την εξωστρέφεια. Το 2021 οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν σε 40 δισ., ποσοστό 22% του ΑΕΠ. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι εξαγωγές αγαθών ήταν 26 δισ., υψηλότερες κατά 40% από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Source