Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πρωτοφανείς εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια της Ε.Ε. το τρίμηνο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το συνολικό ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τέλος του 2020 και ανήλθε στα 18,979 τρις. ευρώ.

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, οι εισροές των Μετοχικών Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (Αμοιβαία κεφάλαια) ξεπέρασαν τα 50 δισ. ευρώ, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ πριν από το Νοέμβριο του 2020. Το γεγονός αυτό διαμόρφωσε το μεγάλο ανοδικό κύμα στις αγορές μετοχές και ομολόγων που είδαμε στο τρίμηνο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου.

Οι κύριες εξελίξεις του Ιανουαρίου 2021  στην Ευρώπη ήταν: Οι Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων, κατέγραψαν εισροές ύψους 83 δισ. ευρώ, μειωμένες από τα 174 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου. Οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές εισροές 66 δισ. ευρώ από 121 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι Μετοχικοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους 55 δισ., από 59 δισ. το Δεκέμβριο. Οι Ομολογιακοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν μειωμένες καθαρές πωλήσεις ύψους 23 δισ. ευρώ, από 26 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι Μικτοί Ο.Σ.Ε.Κ.Α. κατέγραψαν καθαρές εισροές 4 δισ. ευρώ, από 9 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο.

Εκροές από τα α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και τον Ιανουάριο

Οι Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Χρηματαγοράς κατέγραψαν εκροές ύψους 17 δισ. ευρώ από 25 δισ. ευρώ εισροές το Δεκέμβριο του 2020. Οι καθαρές πωλήσεις των Ο.Ε.Ε. μειώθηκαν στα €17 δισ. τον Ιανουάριο, από τα €53 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Στην ελληνική αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων , οι εισροές στο αντίστοιχο τρίμηνο (Νοεμβρίου-Ιανουαρίου) διαμορφώθηκαν στα 200 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες εισροές ήταν στα ομολογιακά εσωτερικού (121 εκατ. ευρώ) ενώ τα Μετοχικά Εσωτερικού (Ελλάδος) είχαν εισροές 30 εκατ. ευρώ.