Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πτωτική η συγκυρία στις χρηματιστηριακές αγορές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο επικράτησε αυξημένη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Παρά την μικρή ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 900 μονάδες (υψηλό ημέρας 899 μονάδες) τελικά επικράτησαν προς το τέλος της συνεδρίασης οι πωλητές στα περισσότερα blue chips με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί πέριξ των 890 μονάδων και να κλείσει λίγο παραπάνω από τις 891 μονάδες.  

Κύριο χαρακτηριστικό της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας ήταν η αυξημένη μεταβλητότητα σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αγοραστές μετατρέπονταν μέσα σε λίγη ώρα σε πωλητές και τούμπαλιν, αποδεικνύοντας ότι παρά την θολή συγκυρία οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές μπορούν να βγάλουν κέρδη. Το ζητούμενο είναι αφ’ ενός να διαμορφωθεί ένα διατηρήσιμο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο και να αναβαθμιστεί η αγορά εντασσόμενη σε μία επενδυτική βαθμίδα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 891,3 μονάδες με υποχώρηση (-0,38%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,2 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 50 έκλεισαν ανοδικά και οι 50 πτωτικά, δείγμα της απόλυτης ισορροπίας αγοραστών-πωλητών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,41%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,09%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (0,68%), Πετρελαίου-Αερίου (0,51%), Τεχνολογίας (0,32%), Εμπορίου (0,27%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,12%), Τηλεπικοινωνιών (-1,95%), Τηλεπικοινωνιών (-1,86%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,89%).

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα ήταν Alpha Bank, Eurobnank, ETE, Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ που πραγματοποίησαν το 80% των συναλλαγών.

Αναμονή θετικών αξιολογήσεων από ξένους οίκους

Για τους εγχώριους χρηματιστές οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη δεν είναι ενδεικτικές του επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για ελληνικές μετοχές. Η αγορά περιμένει τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων το Νοέμβριο και ένα ακόμη relief rally μέχρι το τέλος του έτους με εισροές ξένων κεφαλαίων. Ωστόσο όλες οι εξελίξεις, θα εξαρτηθούν από την πορεία των ξένων αγορών. Αν οι αγορές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ διορθώσουν, τότε αναπόφευκτα και το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί καθοδικά. Εάν έχουμε μία ήπια πλαγιοκαθοδική κίνηση (όπως αυτή την περίοδο) τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να δούμε ένα μικρό ράλι όχι μόνο για το Γενικό Δείκτη αλλά και για πολλές δεικτοβαρείς μετοχές.

Διεθνείς αγορές

Η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και τα μειωμένα μακροοικονομικά της Κίνας έφεραν πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν θα υπάρξει ισορροπία στα παρόντα επίπεδα ή θα δούμε περαιτέρω υποχώρηση σε μετοχές και δείκτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.