Πατήστε το πλήκτρο "Enter" για να μεταβείτε στο περιεχόμενο

Πτώση Γενικού Δείκτη στις 911,6 μονάδες


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Γενικός Δείκτης και οι πιέσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 911,60 μονάδες με πτώση 0,92%. Χαμηλή η αξία συναλλαγών στα 64 εκατ. Ευρώ που δείχνει κατ’ αρχήν απροθυμία συναλλαγών. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 32 έκλεισαν ανοδικά και οι 76 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-1,10%) και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,4%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες ανοδικά κινήθηκαν οι βιομηχανικές (1,47%), οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (1,09%) τα τρόφιμα και ποτά (0,6%). Ουσιαστικά από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν η μετοχή της Μυτιληναίος κινήθηκε με άνοδο (2,22%), η Ελλάκτωρ επέστρεψε σε άνοδο (1,32%), η ΕΧΑΕ (1,18%) και η Coca Cola HBC (0,62%) που αποτελεί πάντα καταφύγιο στις πτώσεις.

Την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-3.95%), οι Πρώτες Ύλες (-2,13%) και οι Τράπεζες (-2,09%). Να τονίσουμε ότι η μετοχή της Jumbo ‘βούλιαξε’ κατά (-4,59%) εξαιτίας των δηλώσεων που έκανε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Βακάκης χθες και ουσιαστικά έδειχνε ότι το εισαγωγικό λιανικό εμπόριο θα έχει μεγάλα προβλήματα το 2021 λόγω των παγκόσμιων ανατιμήσεων. Επενδυτική αναμονή και ήπιες διορθωτικές κινήσεις καταγράφηκαν και σε μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Για δεύτερη συνεδρίαση οι 4 τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις ενώ η μετοχή της Τράπεζας Αττικής έκλεισε με άνοδο.

Η συσσώρευση μεταξύ των 910-920 ξεκίνησε χθες και συνεχίστηκε σήμερα και ενδεχομένως αύριο να δούμε εάν θα αντέξει η στήριξη των 910 μονάδων ή θα πάει χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης. Αν το κλίμα στις ξένες αγορές μετά τις ανακοινώσεις της FED βελτιωθεί τότε ενδέχεται να επιστρέψουν οι αγοραστές και στο ελληνικό χρηματιστήριο και να υπάρξει κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 920 μονάδες. Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων.

Περίοδος μεταβλητότητας και αναμονής ο Ιούνιος

Το τέλος Ιουνίου είναι η περίοδος που ουσιαστικά κλείνει τα βιβλία τους για το α’ εξάμηνο οι επενδυτικοί οίκοι και προχωρούν σε αποκομίσεις κερδών. Ταυτόχρονα διασφαλίζουν ρευστότητα για τις επόμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Επιπλέον έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας που προέρχεται από τον προβληματισμό εάν και πόσο θα συνεχιστεί η παροχή δωρεάν χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες, έχοντας βέβαια επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στο χρέος των κρατών.